ČAVUŠOGLU DOŠAO U SKOPLJE: Severna Makedonija i Turska su prirodni saveznici, bićemo partneri u NATO
Foto: Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

saradnja

ČAVUŠOGLU DOŠAO U SKOPLJE: Severna Makedonija i Turska su prirodni saveznici, bićemo partneri u NATO

Severna Makedonija -

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Skoplju su Turska i Severna Makedonija "pririodni saveznici" i da će biti partneri i u NATO.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Severne Makedonije Nikolom Dimitrovim, ocenio da je prijem Severne Makdonije u NATO od suštinskog značaja i za Balkan.

"Parlament Turske je pred moju posetu ;ratifikovao Protokol o prijemu u NATO i zato sam veoma srećan. Zbog izbora smo kasnili, ali je sada ;taj proces završen, a pošto se nastavi u drugim zemljama, nadamo se da će Makedonija i zvanično postati članica NATO, što je od suštinskog značaja za region", rekao je Čavušoglu koji je u dvodnevnoj poseti Skoplju.

Čavušoglu je danas, posle sastanka sa Dimitrovim, rekao da se nada da će Severna Makedonija u oktobru započeti pregovore o prijemu u EU, i najavio posetu predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogaana, koja se, kako je rekao, priprema.

Čavošoglu je, kako prenosi MIA, povodom trogodišnjice propasti državnogu udara u Turskoj ;ponovio da očekuje odgovor Skoplja na turske zahteve povezane s pripadnicima "terorističke organizacije" Feto, sveštenika Fetulaha Gulena koja navodno deluje i u Severnoj Makedoniji. Ankara Gulena smatra organizatorom plkušaja puča.

Čavušoglu se u Skoplju ;sastao i s vicepremijerom za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, a očekuje se da se sastane i s premijerom Zoranom Zaevom.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track