Najnovije vesti

GRADONAČELNIK SKOPLJA BI DA PRAVOSLAVCI SLAVE KATOLIČKI BOŽIĆ I USKRS: Datumi nisu važni već da slavimo zajedno
Foto: Profimedia

stav

GRADONAČELNIK SKOPLJA BI DA PRAVOSLAVCI SLAVE KATOLIČKI BOŽIĆ I USKRS: Datumi nisu važni već da slavimo zajedno

Severna Makedonija

Gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov izjavio je danas, posle negativnog odgovora Makedonske pravoslavne crkve, da i dalje smatra da pravoslavni vernici u Makedoniji treba da velike hrišćanske praznike, kao što su Uskrs i Božić, slave zajedno sa pripadnicima katoličke i protestantske zajednice.

"Prema hrišćanstvu ne slave se datumi, već bog. Datumi su irelevantni. Ja verujem da velike praznike treba da slavimo zajedno. U šta verujete, u datume ili u Gospoda? To je pitanje koje treba svako da postavi sebi", rekao je Šilegov i dodao da se osim Makedonije, još se samo Srbija i Rusija pridržavaju julijanskog kalendara, preneo je portal Faktor.

"Ja nemam nameru da se raspravljam sa MPC ili sa Sinodom, svako ima svoje misljenje", rekao je Šilegov.

Šilegov je prošle nedelje na konferenciji za novinare povodom novogodišnjeg ukrašavanja glavnog grada Makedonije pozvao Makedonsku pravoslavnu crkvu da proslavlja Božić po gregorijanskom, a ne po julijanskom kalendaru.

Šilegov je rekao da je to u interesu građana jer novogodišnji programi nisu interesantni za građane i nema praznične atmosfere posle nove godine, odnosno u periodu do 7. januara, kada se slavi dan hristovog rođenja.

"Zašto MPC ne bi promenila datum, pa da slavimo Božić kao ceo svet", rekao je skopski gradonačelnik.

(Kurir.rs/FoNet/Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...