MAKEDONCI NE ČEKAJU ŠPANIJU: Sporazum sa NATO hitno će ratifikovati u parlamentu
Foto: Profimedia, AP

PRIKLJUČENJE ALIJANSI

MAKEDONCI NE ČEKAJU ŠPANIJU: Sporazum sa NATO hitno će ratifikovati u parlamentu

Severna Makedonija -

Parlament Severne Makedonije, Sobranje, ratifikovaće Severnoatlantski sporazum sa NATO pre nego što poslednja članica te alijanse, Španija, potvrdi Protokol o pristupanju, navode makedonski mediji.

Makedonska vlada je utvrdila Predlog zakona koji će po hitnom postupku biti poslat u Sobranje, a očekuje se da će u parlamentu biti usvojen u najkraćem mogućem roku.

Stupiće na snagu nakon što Španija bude ratifikovala protokol u pristupanju Severne Makedonije u NATO. Takva odluka je doneta jer se ne očekuje formiranje nove vlade u Španiji do Nove godine, kao i zbog izbora u Severnoj Makedoniji zakazanih za 11. april.

Makedonsko Sobranje treba da bude raspušteno 11. februara, a postoji neizvesnost da li će do tada španski parlament ratifikovati protokol za Severnu Makedoniju. O takozvanoj prevremenoj ratifikaciji koju je kao ideju prvi zvanično plasirao opozicioni VMRO-DPMNE, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da ta inicijativa treba da potekne iz vlade.

Zamenik premijera i ministarka odbrane Radmila Šekjerinska takođe je pozvala Sobranja da bude spremno da zaseda, bez obzira na izbornu proceduru, kako bi ratifikovao protokol. Protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO do sada su ratifikovale 28 države-članice Alijanse.

Španija to još nije učinila zbog parlamentarnih izbora i nemogućnosti da parlament održi sednicu tokom izbornog procesa.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia, AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track