Najnovije vesti

SEVERNA MAKEDONIJA POJAČAVA BORBU PROTIV KORONE: Narednih 14 dana zatvorena sva obdaništa, škole i fakulteti
Foto: Profimedia

odlučno

SEVERNA MAKEDONIJA POJAČAVA BORBU PROTIV KORONE: Narednih 14 dana zatvorena sva obdaništa, škole i fakulteti

Severna Makedonija

Vlada Severne Makedonije odlučila je danas da se zatvore obdaništa, škole i fakulteti narednih 14 dana i da se zabrani održavanje masovnih skupova. Kako se navodi u saopštenju, odlučeno je da se zaoštre mere i aktivnosti u prevenciji širenja korona virusa, a jedna od njih je i "prekid vaspitno-obrazovnog procesa i nastave, kao i sve vanškolske ili dopunske aktivnosti".

Prema odluci vlade u Skoplju, zbog te odluke radnih obaveza biće oslobođen po jedan od roditelja dece do 10 godina, dok deca ne idu u obdanište ili školu. Preporučeno je i da hronični bolesnici i trudnice ne idu na posao. Novim merama Vlade Severne Makedonije zabranjeni su masovni skupovi, okupljanja i kulturni događaji sa više od 1.000 učesnika.

Zabranjeno je prisustvo publike svom sportskim takmičenjima na teritoriji Severne Makedoniije u narednih 30 dana. Vlada Severne Makedonije je uvela obaveznu samoizolaciju svih osoba koje dolaze iz visoko i srednje rizičnih država po listi SZO u trajanju od 14 dana i preporučeno je da se ne putuje u te zemlje.

Istovremeno je zabranjeno organizovanje međunarodnog saobraćaja (autobus, kombi, minibus) za visokorizične zemlje i iz tih zemalja u Severnu Makedoniju, a svim kompanijama koje obavljaju javni prevoz naloženo je da redovno vrše dezinfekciju vozila.

Zabranjen je izvoz medicinske opreme, sredstava i materijala, osim sa dozvolom Ministarstva za zdravlje. Preporučeno je i da starije i visokorizične kategoroije građana sa hroničnim bolestima smanje izlaske i kretanje i da izbegavaju javni prevoz.

Vlada u Skoplju zapretila je da će građani i firme koji ne budu poštovali ili prekrše preporuke krivično odgovarati i biti kažnjeni po članovima 205. i 206. Krivičnog zakona.

Svim vladinim i državnim institucijama, kao i javnim preduzećima je preporučeno da otkažu sva putovanja ili da organizuju predviđene sastanke preko internet komunikacije, a zaduženi su i da uvedu mere zaštite i dezinfekcije na ulazima u institucije.Vlada Severne Makedonije odlučila je danas da se zatvore obdaništa, škole i fakulteti narednih 14 dana i da se zabrani održavanje masovnih skupova. ; Kako se navodi u saopštenju, odlučeno je da se zaoštre mere i aktivnosti u prevenciji širenja korona virusa, a jedna od njih je i "prekid vaspitno-obrazovnog procesa i nastave, kao i sve vanškolske ili dopunske aktivnosti". Prema odluci vlade u Skoplju, zbog te odluke radnih obaveza biće oslobođen po jedan od roditelja dece do 10 godina, dok deca ne idu u obdanište ili školu.

Preporučeno je i da hroničnio bolesnici i trudnice ne idu na posao. ; Novim merama Vlade Severne Makedonije zabranjeni su masovni skupovi, okupljanja i kulturni događaji sa više od 1.000 učesnika. Zabranjeno je prisustvo publike svom sportskim takmičenjima na teritoriji Severne Makedoniije u narednih 30 dana. Vlada Severne Makedonije je uvela obaveznu samoizolaciju svih osoba koje dolaze iz visoko i srednje rizičnih država po listi SZO u trajanju od 14 dana i preporučeno je da se ne putuje u te zemlje.

Istovremeno je zabranjeno organizovanje međunarodnog saobraćaja (autobus, kombi, minibus) za visokorizične zemlje i iz tih zemalja u Severnu Makedoniju, a svim kompanijama koje obavljaju javni prevoz naloženo je da redovno vrše dezinfekciju vozila.

Zabranjen je izvoz medicinske opreme, sredstava i materijala, osim sa dozvolom Ministarstva za zdravlje. Preporučeno je i da starije i visokorizične kategoroije građana sa hroničnim bolestima smanje izlaske i kretanje i da izbegavaju javni prevoz. Vlada u Skoplju zapretila je da će građani i firme koji ne budu poštovali ili prekrše preporuke krivično odgovarati i biti kažnjeni po članovima 205. i 206. Krivičnog zakona.

Svim vladinim i državnim institucijama, kao i javnim preduzećima je preporučeno da otkažu sva putovanja ili da organizuju predviđene sastanke preko internet komunikacije, a zaduženi su i da uvedu mere zaštite i dezinfekcije na ulazima u institucije.

Kurir.rs/Beta Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...