BOKI 13 UMISLIO DA JE NUŠIĆEV JUNAK, PA ODRŽAO ZAVRŠNU REČ: Stojim u belom kao Tito, suđenje je pozorišna predstava
Foto: Youtube/Телма ТВ

tragikomedija

BOKI 13 UMISLIO DA JE NUŠIĆEV JUNAK, PA ODRŽAO ZAVRŠNU REČ: Stojim u belom kao Tito, suđenje je pozorišna predstava

Severna Makedonija -

Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, prvooptuženi u sudskom procesu mega afere „Reket“ za iznudu 1,5 miliona evra i pranje para, od makedonskog preduzetnika Jordana Orceta Kamčeva, u završnom obraćanju pred većem Krivičnog suda je rekao da je predmet – "pozorišna predstava za javnost".

Najavio je da će zahtevati da u istražnom zatvoru u Skoplju održi konferenciju za novinare, a izlaganje je počeo citirajući Dostojevskog, da će misli za koje se ne usuđujemo da ih sami kažemo, izreći pred sudom, i kako je ocenio, „otvoriti Pandorinu kutiju“. Završnim obraćanjem u postupku „Reket“ Jovanovski je ocenio da javna tužiteljka Vilma Ruskovska optužnicom ne može da dokaže njegovu krivicu. Ključni svedok je, kako je rekao, „kriminogeni Orce Kamčev“. Tvrdi da je „Reket“ politički motivisan. Boki sebe vidi kao „budućeg lidera ove države“, poput junaka iz Nušićevih komedija. "Kao budući lider ove države, stojim u belom kao Tito, jer ovo nije pravni već politički proces zbog čega sam u pritvoru, završne reči dajem bez pritiska i čiste svesti. Da je živ komediograf Branislav Nušić imao bi materijala za nova dela, umesto “Gospođa ministerka“, napisao bi „Gospođa tužiteljica”, umesto “Sumnjivo lice, „Sumnjivi svedok“ i umesto “Ožalošćena porodica“, „Ožalošćena država”, rekao je Jovanovski.

Ocenjujući da je drugooptuženi Zoran Milevski, Kičevac, njegov partner i „asistent“ u reketiranju Kamčeva prenosom torbi sa preuzetom gotovom teškom 1,5 milion evra, na slobodi, (otkako je priznao delo i osuđen na tri godine robije), zbog predizbornog političkog programa. Za vreme pritvora, kako je rekao, bila su mu ugrožena mnoga prava,pa ga je tako i bivši premijer javno nazvao "pederom". "Ako on može javno tako da me nazove, šta ostaje drugima. Da li je Zoran Zaev odgovarao za govor mržnje", upitao je.

Njegov advokat Saško Dukovski je zatražio od suda – oslobađajuću presudu za svog klijenta. Ukazao je na propuste u postupku procesa „Reket“ – uz činjenicu da nije izvršeno veštačenje mobilnog telefona Jovanovskog, a optužnica je zasnovana, kako je ocenio, samo na iskazu Kamčeva, „koji je na svaki način nastojao da se spasi zatvora u slučaju „Imperija“ gde je prvooptuženi u procesu Specijalnog javnog tužilaštva“. Postavio je pitanje i zašto tužilaštvo nema potvrdu da su Kamčevi iz banke podigli više od 700.000 evra... Posle gotovo šest meseci suđenja, slučaj „Reket“ je u završnici. Pred sudećim većem završno obraćanje imaće trećeoptužena Katica Janeva, bivša specijalna javna tužiteljica.

Kurir.rs/Novosti.rs (M.Stančić)

Foto: Youtube/Телма ТВ

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track