DIMITRU KOVAČEVSKI MANDATAR NOVE MAKEDONSKE VLADE: Predlog uručio predsednik Stevo Pendarovski
Foto: Profimedia / Jove Pargovski / Alamy

koalicija ima većinu

DIMITRU KOVAČEVSKI MANDATAR NOVE MAKEDONSKE VLADE: Predlog uručio predsednik Stevo Pendarovski

Severna Makedonija -

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski uručio je danas lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Dimitru Kovačevskom mandat za sastav nove vlade Severne Makedonije.

Pendarovski je madat Kovačevskom uručio u predsedničkoj Vili Vodno, na osnovu, kako je rekao, Ustava i obaveštenja o predlogu za madatara koji je dostavio SDSM, uz podšku partija u sastavu koalicije, koje zajedno imaju većinu u Sobranju Severne Makedonije, propisanu Ustavom.

Nakon što je dobio mandat, Kovačevski je rekao da za njega predstavlja veliku čast i odgovornost da formira novu vladu i istakao da "od danas započinje formiranje novog tima ljudi koji treba da odgovre na ozbiljne izazove, koji nas čekaju već od početka sledeće godine".

"Živimo u turbulentnim vremenima, vremenima krize i neizvesnosti. Suočeni smo sa dugogodišnjim problemima koji sprečavaju napredak države i ostvarenje strateških ciljeva. Ovakva vremena traže stabilne, odgovorne i hrabre ljude koji će poneti odgovornost da se suoče i da prevazidju sve prepreke radi zaštite i brige za gradjane", rekao je novi madatar.

Kako je istakao, nova vlada Severne Makedonije će će imati jasan cilj - "obezbedivanje sigurnosti, bolji život i svetlu budućnost za gradjane".

"Zato je potrebno efikasno, časno i odgovorno vladanje, što će biti odlika tima koji ću kao mandatar sastaviti. Moje lično zalaganje je da vratimo poverenje gradjana u poltiku i institucije. Moramo svi zajedno da stremimo ka gradjenju institucija i nezavisnog društva, ako želimo da nam veruju oni kojima služimo", rekao je Kovačevski.

Mandatar za sastav nove vlade je najavio "snažan fokus na ekonomski razvoj zemlje i finansijsku podršku porodicama", ističući da je nova vlada odgovrna i da donese novi kvalitet u javnu komunikaciju i saradnju sa svim činiocima u društvu.

"Naša zemlja je mala i ne smemo da dozvolimo političke podele i beskrajne rasprave. To pravi veliku štetu razvoju i realizaciji projekata i reformi, koji su potrebni za bolji život svih. Moramo da prevazidjemo razlike da se objedinimo oko prioriteta i brzo da napredujemo", rekao je Kovačevski.

Odluku da novi lider SDSM bude mandatar za sastav vlade Severne Makedonije doneta je 27. decembra na sednici Centralnog odbora najveće partije vladajuće koalicije.

Kovačevski će na čelu vlade Severne Makedonije zameniti Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku na funciju premijera i lidera levičarskog SDSM zbog poraza na oktobarskim lokalnim izborima od konzervativnog VMRO DPMNE.Vladajuća većina, oko SDSM i albanske partije DUI, ima 64 poslanika u parlamentu sa 120 mesta.

Drugu uzastopnu koalicionu vladu SDSM sa DUI Zaev je formirao 30. avgusta 2020. godine, nakon vanrednih parlametarnih izbora koji su održani u julu.

Prema Ustavu, Kovačevski kada dobije mandat ima rok od 20 dana da Sobranju podnese program rada i sastav nove vlade.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track