ŠEF DIPLOMATIJE SEVERNE MAKEDONIJE: Ambasada u Kijevu nastavlja da radi, obezbeđeni uslovi za tri meseca
Foto: Kurir/Andrej Mlakar

ukrajinska kriza

ŠEF DIPLOMATIJE SEVERNE MAKEDONIJE: Ambasada u Kijevu nastavlja da radi, obezbeđeni uslovi za tri meseca

Severna Makedonija -

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da su iz Ukrajine vraćene porodice diplomata, ali da diplomate ostaju i da su obezbeđeni uslovi za rad Ambasade u Kijevu u naredna tri meseca.

"Porodice diplomata su vraćene. Diplomate ostaju tamo. Obezbedili smo uslove za funcionisanje Ambasade u naredna tri meseca. Dali smo unapred plate za naredna tri meseca i za kiriju, da mogu da ih uzmu u kešu, jer je moguće da banke sutra ne funkcionišu pa da Ambasada ostane bez neophodnih sredstava", rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

On je istakao da su "mapirani" svi makedonski državljani u Ukrajini i da je već 30 osoba informisalo Ambasadu u Kijevu da su se vratili u Severnu Makedoniju sa porodicama, ali da se pretpostavlja da je moguće da ima još makedonskih građana koji su ostali, jer nemaju obavezu da obaveštavaju Ambasadu.

"Ostaje pitanje 30ak naših posmatrača u Specijalnoj monitoring misiji OEBS. Neke zemlje su ih povukli – SAD, Kanada, Velika Britanija, a Danska i Holandija su ih premestili na bezbedniju lokaciju. Naša pozicija je malo specifičnija, jer smo deo trojke koja predsedava OEBS i zbog toga više pazimo kakvu ćemo poruku dati u vezi sa ulogom monitoring mehanizama OEBS", rekao je Osmani.

Šef diplomatije Severne Makedonije je dodao da je u koordinaciji s tim makdonskim posmatračima u Ukrajini i da se u petak čuo sa generalnim sekretarom OEBS i da očekuju da danas ponovo ragovaraju, kao i da se čuje sa drugom dvojicom kopredsevajućih tom organizacijom - iz Poljske i Švedske.

"Znate da je ministar spoljnih poslova Ukrajine pozvao da trojica predsedavajućih OEBS naprave komisiju za utvrđivanje činenica direktno na terenu. Mi smo sada u koordinaciji koji bi bio mandat te misije, na kojem nivou bi se išlo tamo, da li na ministarskom, diplomatskom ili vojno-ekspertskom nivou. Sve te koordinacije pravim sa našim partnerima u trojki predsedavajućih", rekao je Osmani.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track