SKOPLJE OSUDILO NATPISE Makedonija je Bugarska u bugarskom parlamentu
Foto: Shutterstock

verbalna nota

SKOPLJE OSUDILO NATPISE Makedonija je Bugarska u bugarskom parlamentu

Severna Makedonija -

Skoplje je danas osudilo natpise "Makedonija je Bugarska" koje su nosili neki poslanici u parlamentu Bugarske tokom sednice o francuskom predlogu za ukidanje veta Severnoj Makdoniji i zatražilo da bugarski zvaničnici osude taj "eksplicitni govor mržnje i teritorijalne pretenzije".

- Ministarstvo spoljnih poslova Republike Severne Makedonije najoštrije osudjuje jučerašnje natpise 'Makedonija je Bugarska', koji su se mogli videti u rukama pojedinog poslanika tokom sednice za prvu tačku Narodne skupštine Republike Bugarske, ali koje su i usmeno prenošeni sa govornice, navodi se u saopštenju.

Takve poruke su u suprotnosti sa evropskim demokratskim vrednostima, ali i sa dogovorom o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, i ne doprinose negovanju principa i duha tog sporazuma dve susedne zemlje.

- Republika Severna Makedonija očekuje od bugarskih zvaničnika da osude eksplicitni govor mržnje i teritorijalne pretenzije prema Severnoj Makedoniji, kao krajnje neprimeren čin prema susednoj prijateljskoj zemlji, navodi se u saopštenju ministarstva Bujara Osmanija.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je uručilo bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova odgovarajuću verbalnu notu sa ovom sadržinom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track