BUGARIZACIJI I ULTIMATUMU NE, HVALA! Protesti protiv francuskog predloga i večeras održani u Skoplju
Foto: Printscreen/YouTube

pregovori sa eu

BUGARIZACIJI I ULTIMATUMU NE, HVALA! Protesti protiv francuskog predloga i večeras održani u Skoplju

Severna Makedonija -

Nekoliko hiljada ljudi u Skoplju je i večeras, uz podršku makedonske opozicije, protestovalo protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom (EU).

Protesti pod motom "Ultimatumu ne, hvala", koji se održavaju osmi dan, protekli su mirno, a najvljeno je da će biti nastavljeni sutra u 19.00.

Uobičajeno su počeli okupljanjem građana ispred Vlade Severne Makedonije, odakle su u protestnoj koloni prošli pored Ministarstva pravde i završili ispred zgrade parlamenta, uz zahteve da se odbije francuski predlog jer, kako smatraju, vodi bugarizaciji njihove zemlje.

Posle intoniranja makedonske himne nekoliko govornika, medju kojima je bila i poznata makedonska glumica Vesna Petruševska, pozvali da se zajedno suprotstave "mračnom scenariju, kažu NE bugarizaciji, asimilaciji i brisanju makedonskog identiteta".

"Makedonija je tvrđava koju moramo da odbranimo. Kako hoćete da promenite naš identitet, da nas asimilujete, kako se zove moje pozorište ako ne Makedonski narodni tetar. Niko nije pobedio narod, niko ne može protiv naroda. Ne želim da pregovaram za nešto što je samo moje i da me zovu Severnomakedonka", istakla je Petruševska.

Na protestu su se čule rodoljubive pesme i skandiranja "ostavka, ostavka", "Nikad severna, samo Makedonija" i "Makedonija, Makedonija", a među učesnicima su bili i lider najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, narodni poslanici, gradonačelnici i visoki funkcioneri iz njegove partije, kao i predstavnici manje parlammentarne partije Levica Dimitra Apasijeva.

Protivnici francuskog prdloga su noslili brojne makedonske zastave i majice na kojima je velikim ćiriličnim slovima ispisano NE, kao i transparente "Ipak ćemo pobediti", "Stop bugarizaciji", "Ne pregovaramo sa fašistima".

Protesti protv francuskog predloga počeli su u subotu 2. jula na inicijativu lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji je prethodni dan pozvao građane bez ozbira kakvo im je političko opredeljenje na masovne svenarodne proteste.

Zbog muslimanskog praznika Kurban bajrama juče nije održano protestno okupljanje u Skoplju, kao ni u petak kada je nezadvoljstvo izraženo podnevnim jednosatnim blokadama - u Skoplju na bulevaru ispred Vlade Severne Makedonije i na magistralnim putevima Štip-Veles, Strumica-Radoviš i Gradsko-Prilep.

Protivnici predloga, medju kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Francuski predlog su za sada podržale noseće partije vladajuće koalicije SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

Vlada je u četvrtak u Sobranje poslala "pregovarački okvir koji je predstavila Francuska za vreme predsedavanja EU", a sutra bi na redovnom koordinativnom sastanku predsednika parlamenta sa šefovima poslaničkih grupa trebalo da bude dogovoreno kada će se naći pred poslanicima.

Početak pregovora EU sa Skopljem, blokira od novembra 2020. bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije. Godinu ranije evropski put ove dve zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track