POSLE 17 GODINA: Bugarska i Severna Makedonija potpisuju protokol pred otvaranje pregovora sa EU
Foto: Printscreen/RSE

pristupni pregovori kreću

POSLE 17 GODINA: Bugarska i Severna Makedonija potpisuju protokol pred otvaranje pregovora sa EU

Severna Makedonija -

Severna Makedonija i Bugarska danas će potpisati bilaterani protokol, nakon što su makedonske vlasti odobrile francuski predlog koji omogućava skidanje bugarskog veta i otvaranje pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Pre potpisivanja protokola u Sofiji će se održati sastanak Međuvladine komisije na kojem će biti i makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani. Protokol će, prema najavama, biti javno objavljen nakon potpisivanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nakon 17 godina Severna Makedonija će tako započeti pretpristupne pregovore s EU. Međuvladina konferencija, prema najavama, biće održana u utorak u Briselu, a premijer Dimitar Kovačevski najavio je da će uvodnu reč pročitati na makedonskom jeziku, prenosi makedonska državna agencija.

Premijer Dimitar Kovačevski je nakon što je makedonski parlament prihvatio u subotu francuski prijedlog, ocenio je da je time završen još jedan istorijski korak za Severnu Makedoniju.

"Čast mi je da objavim datum prve Međuvladine konferencije koja bi trebalo da se održi već sledeće sedmice, 19. jula, u Briselu. Tada će Evropa biti u Skoplju, a Republika Severna Makedonija u Briselu, s punim kapacitetom, s pristupom fondovima, s pristupom znanju, pravim načelima i najvažnijim vrednostima, kojima težimo i želimo", poručio je premijer.

Rekao je da je makedonski jezik garantovan i da nema pregovora o identitetskim pitanjima.

"Danas imamo pregovarački okvir u kojem se čuvaju makedonski jezik i identitet, istorijska pitanja su izvan njega, a već smo na korak od održavanja prve međuvladine konferencije koja će označiti početak pregovora između Severne Makedonije i Evropske unije", naglasio je Kovačevski .

Zaključci o jeziku, pregovaračkom okviru...

Pre nego što su prihvatili francuski predlog u Vladi i Skupštini Severne Makedonije, poslanici su tri dana raspravljali o predlogu i zaključcima.

Vladini zaključci zahtevaju bezuslovno poštovanje jezika, identiteta, kulturnih i istorijskih specifičnosti makedonskog naroda. Vlada se obavezuje da će makedonski jezik uključiti u pregovarački okvir bez ikakvih dodataka i nejasnoća, kao i da tokom pregovora neće pristati na razgovor o drugačijem rešenju za makedonski jezik od onog navedenog u pregovaračkom okviru.

Pitanja vezana uz bilateralne sporazume o dobrosusedskim odnosima koja nisu direktno povezana sa pravom Evropske unije i kriterijuma iz Kopenhagena za članstvo ne bi smela biti kriterijumi od kojih će zavisiti otvaranje i zatvaranje poglavlja i klastera tokom pristupnih pregovora s EU. Pregovarački okvir treba doneti odmah na početku pristupnih pregovora s EU, pre prve političke Međuvladine konferencije, zaključci su Vlade Severne Makedonije.

Poslanici opozicione VMRO-DPMNE-a i Levice nisu prisustvovali glasanju u Parlamentu. Za njih su dešavanja u Saboru državna sramota.

Lider VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickovski je zatražio izbore i najavio da neće dopustiti upis Bugara u Ustav.

I dok je u Skupštini trajala rasprava o Informaciji o sadržaju Predloga-pregovaračkog okvira, građani su protestovali protiv francuskog predloga ispred zgrade parlamenta.

Naredni koraci

Odobrenje francuskog prijedloga u parlamentu i vladi pozdravili su čelnici EU-a, SAD-a, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel najavio je već za narednu sedmicu međuvladinu konferenciju sa Severnom Makedonijom.

Na Međuvladinoj konferenciji, prema uobičajenoj praksi, učestvuje predstavnik države koja sa Briselom pregovara o članstvu, predstavnik države koja predsedava Unijom i predstavnik Evropske komisije.

Državu koja otvara proces pregovora na prvoj međuvladinoj konferenciji predstavlja najviši politički nivo. Nakon toga na svakom susretu gde se otvaraju poglavlja ili klasteri, učestvuje ministar ili ministarka koji se bavi evropskim integracijama.

Prva faza pregovora podrazumevaće rigoroznu proveru zakonodavstva zemlje kandidata; pregovori se zatim metodično odvijaju kroz niz zakona EU, koje država kandidat mora da usvoji, implementira i sprovodi.

Pregovori se takođe protežu i na druga prava i obaveze koje sve države članice moraju da prihvate.

Pregovori moraju biti završeni pre nego što nova država članica može da pristupi EU. Brzina pristupnih pregovora zavisi od spremnosti države da ispuni obaveze koje proizilaze iz poglavlja koja su sastavni deo pregovora.

Pristupni pregovori između EU i jedne države kandidata se sastoje od 35 poglavlja koja su raspoređena u šest odvojenih grupa koje se u briselskom žargonu zovu klasteri. Radi se o novoj metodologiji koju je EK usvojila 2020 godine.

Severna Makedonija i Albanija su prve države koje počinju proces u skladu sa novom metodologijom Evropske komisije.

Kurir.rs/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track