SKOPLJE OSUDILO IRANSKE SAJBER NAPADE NA ALBANIJU: Kršenje normi međunarodnog prava
Foto: Shutterstock

podrška i osude

SKOPLJE OSUDILO IRANSKE SAJBER NAPADE NA ALBANIJU: Kršenje normi međunarodnog prava

Severna Makedonija -

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije osudilo je danas masovne sajber napade na Vladu Albanije za koje je optužen Iran.

-Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije najoštrije osuđuje sajber napad od 15. jula 2022. godine koji je na Vladu Albanije izvršila Islamska Republika Iran. Ovakvi destruktivni napadi predstavljaju flagrantno kršenje normi međunarodnog prava, pokušaj podrivanja suvereniteta Albanije, kao i direktnu pretnju bezbednosti njenih građana i institucija, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Severna Makedonija solidarna sa Vladom Albanije, da podržava mere preduzete u tom kontekstu i da poziva na odgovornost počinilaca ovakvih malignih destabilizujućih aktivnosti koje ugrožavaju ne samo nacionalnu bezbednost i bezbednost Albanije, već imaju i šire regionalne i međunarodne implikacije.

-U cilju zaštite naših interesa, ali i interesa svake pojedinačne zemlje članice NATO i njenih saveznika, ostajemo jedinstveni unutar Alijanse u suočavanju sa svim izazovima koji ugrožavaju međunarodni poredak i bezbednost, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

Albanija je danas prekinula diplomatske odnose sa Iranom optuženim za masovne sajber napade na tu zemlju.

-Savet ministara je odlučio da odmah prekine diplomatske odnose sa Islamskom Republikom Iran, rekao je albanski premijer Edi Rama.

Iranska ambasada u Tirani primila je zvanično obaveštenje u kojem se zahteva da svo njeno diplomatsko, tehničko, administrativno i bezbednosno osoblje napusti teritoriju Albanije u roku od 24 sata.

Rama je optužio Iran da stoji iza "teškog sajber napada 15. jula na digitalnu infrastrukturu albanske vlade sa ciljem da je uništi".

Albanija je 2013. prihvatila da na svom tlu primi dobrodošlicu, na zahtev Vašingtona i članica UN-a, Narodnu mudžahedinsku organizaciju Irana (PMOI). To je pokret u egzilu koji je zabranjen u Iranu i žestoki je protivnik iranskih vlasti.

Kurir.rs/Bet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track