LJUPČO PALEVSKI JE I RANIJE UBIJAO? Hladnokrvna likvidacija Vanje zaprepastila sve, Turci će TRAŽITI TERORISTE u zamenu za njega
Foto: Makedonska Policija, Printscreen/Instagram/skopje1mk

LJUPČO PALEVSKI JE I RANIJE UBIJAO? Hladnokrvna likvidacija Vanje zaprepastila sve, Turci će TRAŽITI TERORISTE u zamenu za njega

Severna Makedonija -

Tužilaštvo Severne Makedonije uputilo je zahtev za izručenje Ljupča Palevskog-Palča, prvoosumnjičenog za ubistvo devojčice Vanje Đorčevske (Đorčevske).

Međutim postupak izručenja mogao bi da traje i duže od godinu dana. Ivona Talevska, predstavnica asocijacije novinara Makedonije iznela je najnovije informacije o slučaju ubistva devojčice Vanje Đorčevske koja je potresla ceo region.

Vanja Gorčevska, Vanja Đorčevska, nestala
foto: printscreen MUP Severne Makedonije

- Na zahtev javnog tužilaštva određen je ekstradicioni pritvor od 40 dana Palevskom u Turskoj. To su zvanično potvrdili turski državni organi kao i turski mediji. Ono što jeste novina je da su posle više od nedelju dana turski mediji počeli da pišu o Palevskom i ovom slučaju, a ono što navode jeste da se sada istražuju njegove veze u Turskoj nakon izvršenja dvostrukog ubistva. Najpre pobegao u Beograd, a zatim preko Bugarske u Tursku. Turski mediji ga opisuju kao lidera ekstremne desnice u Makedoniji - rekla je ona i dodala:

- Predsednik Makedonije Stevo Pendarovski je sinoć potvrdio u intervjuu za državnu televiziju da će Turska izvesno tražiti trampu da bi isporučila Palevskog, tačnije isporuku članova FETO-a (terorističke organizacije) koji su ovde u Makedoniji. Ono što jeste tačna informacija je da od 2016. do danas broj pripadnika FETO-a je sa 10 porastao na 80 ljudi, za koje Turska traži da budu isporučeni. Tokom procesa zvanični državni organi saopštili da je procedura u toku. Prema svim zvaničnim rokovima ta isporuka najbrže bi mogla da se desi u roku od tri meseca, a po svim pesimističkim scenarijima, mogla bi da traje i više od godinu dana - rekla je ona.

Ministar policije Makedonije je rekao da neće tokom istrage iznositi nikakve zvanične informacije.

Istragu vodi tužilaštvo, a pre dva dana su izjavili da su uzeli snimke sa više od 50 kamera sa trasa kojima se kretao automobil u kojem se nalazila oteta devojčica. Oni su naveli i da će svako curenje podataka o ubistvu Vanje iz istrage biti sankcionisano.

Ljupčo Palevski
foto: Printscreen/Društvene mreže

Ivona je navela da ne postoje odgovori na najbitnije pitanje - zašto je ovo ubistvo počinjeno, i drugo, kako smo došli do situacije da se ovako nešto desi.

Makedonski mediji spekulišu da je Palevski počinio više od dva ubistva

Iz svega što su mediji saznali o Palevskom o njegovom biznisu, umešanosti u politiku, rad sa policijom, ali i hladnokrvnost nakon izvršenog prvog ubistva starca, pa ubistva devojčice, zaključuje se da mu ovo nije prvi put. To je prema rečimae Ivone Talevske "razumna sumnja", a ne tvrdnja da je počinio ubistvo.

Isporučenje isključivo politička odluka

Advokatica Zora Dobričanin istakla je da je ekstradicija isključivo politička odluka i da će je, kada je u pitanju Palevski, Turci teško sprovesti.

- Ja sam već rekla baš ovde kod vas da će Turci teško da isporuče Palevskog. Postoji procedura kad neko lice bude lišeno slobode u drugoj zemlji od one zemlje koja ga traži, to lice najpre bude lišeno slobode i izvedeno pred sud, onda se pita da li želi da bude izručeno zemlji koja ga traži i tada nisu potrebni dokazi - rekla je Zora Dobričanin, advokat, i dodala:

- Ukoliko lice odbija da bude izručeno onda se traže dokazi. Nakon što se sprovede taj postupak, sud donosi odluku i kad ta odluka postane pravosnažna, onda je sve na ministarstvu pravde i ministar pravde je taj koji ima pravo da kaže suprotno od odluke suda - rekla je Dobričanin.

(Kurir.rs/Blic/Pink/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

04:57

UČITELJICA OTKRILA ŠTA JE VANJA PISALA O OCU U PISMENOM ZADATKU! Nedić: Osumnjičeni imao debeo dosije, ali nije tip ubice?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track