ZMIJA UJELA TURISTU U SEVERNOJ MAKEDONIJI, U BOLNICI NISU IMALI SERUM: Muškarac hitno prebačen iz Ohrida u Debar
Foto: Shutterstock, Nebojša Mandić

ZMIJA UJELA TURISTU U SEVERNOJ MAKEDONIJI, U BOLNICI NISU IMALI SERUM: Muškarac hitno prebačen iz Ohrida u Debar

Severna Makedonija -

Stranog turistu u Ohridu ujela je zmija i hitno je prebačen u bolnicu u Debru, jer je ohridska bolnica ostala bez seruma.

Da bi na vreme primio protivotrov, u prvim satima nakon ujeda, i da bi se spasio život turiste iz Holandije, on je transportovan sanitetskim vozilom, javlja TV Telma.

"Vozilom hitne pomoći sestra i lekar su doveli pacijenta, primio je serum i vratio se nazad u opšte dobrom stanju. Nabavili smo serum malo ranije, svake godine imamo po 7-8 pacijenata ujedenih od zmija", rekao je Jetlum Pašoli, direktor Opšte bolnice Debar.

poskok, zmija
foto: Shutterstock

Iz Bolnice u Ohridu kažu da su ostali bez seruma samo dan nakon što su ga potrošili na pacijente koje su ujele zmije. Pravdaju se da procedure za isporuku nisu u njihovoj nadležnosti, pa su im juče dostavljene nove količine.

"U poslednjem mesecu smo dali tri seruma, od kojih poslednji pre dva dana. Odmah smo napravili dogovor s okolnim bolnicama koje imaju serum, da u slučaju hitnosti zbrinu pacijente. Iz tih razloga pacijent iz Holandije bio je upućen do najbliže bolnice i na vreme zbrinut", saopštili su iz Opšte bolnice u Ohridu.

Doktor, Injekcija, Eutanazija, Foot Shutterstock
foto: Shutterstock

Iz Ministarstva zdravlja Severne Makedonije kažu da svaka javna zdravstvena ustanova preko javne nabavke i iz sopstvenog budžeta obezbeđuje serume.

Ali, dodatno, Ministarstvo zdravlja nabavlja minimalne potrebne rezervne količine seruma protiv zmijskog otrova, pa je tokom današnje isporuke obavljeno snabdevanje svih zdravstvenih ustanova u državi, informišu iz Ministarstva zdravlja.

Centar za upravljanje krizama juče je upozorio na povećano prisustvo zmija, te da građani ako budu ujedeni odmah potraže pomoć, jer je veoma važno, ukoliko je zmija otrovna, da se što pre dobije medicinska terapija.

Kurir.rs/Telegraf/Preneo: D. P.

Bonus video:

00:05

Zmija na Novom Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track