ŠOKANTNE UVREDE BOŠNJAKA: Čorbo, sikter iz Sandžaka, Vlahu vlaški
Foto: Zorana Jeftić

Šovinističko divljanje u Novom Pazaru

ŠOKANTNE UVREDE BOŠNJAKA: Čorbo, sikter iz Sandžaka, Vlahu vlaški

Stars -
Na sajtovima iz tog dela Srbije Bošnjaci i dalje šire govor mržnje, usmeren ne samo prema Bori Đorđeviću već i prema svim Srbima

Ovome se mora stati na put.Iako je koncert Bore Đorđevića i Riblje čorbe, zakazan u Novom Pazaru za 28. novembar, i zvanično otkazan, salve uvreda na račun frontmena benda na sajtovima iz tog dela Srbije, od kojih je jedan - Sandžakpres - blizak muftiji Zukorliću, ne prestaju i prerasle su juče u pravo šovinističko divljanje!Posetioci tih internet portala su se naprosto takmičili ko će da sačini što monstruoznije rečenice na račun Bore Čorbe. Ali ne samo na njegov. Iz tih komentara svima je jasno na koga se sve ove uvrede odnose: „Sikter iz Sandžaka, Vlahu vlaški“, „Gradska vlast da ide u Rašku da gleda tu vašku“, „Taj smrad nam ne treba, neka smrdi u Beogradu“, „Čuvaj se da ti ne postaneš sardina umjesto čorbe. Čuj, zakazao koncert u Raški. Nego gde će drugo. Govno se s govnima najbolje slaže“... Jedan od onih koji su iskazali svoj šovinizam, potpisan kao „Bego H Bego“, potrudio se i da napiše uvredljivu pesmicu: „Bradu nosim, na strašilo ličim, u Turčinu ja đavola vidim, Sveti Savo, ja se tobom dičim...“ Na sajtu Sandžakpres, Bora je, između ostalog, optužen i da je „podsticao genocid nad nedužnim narodom (Bošnjacima)“, a uz ovu je i poruka da „treba biti izrod svog naroda pa slušati tog četnika“.Jedan od Srba iz Novog Pazara, koji je insistirao na anonimnosti, izneo je svoje mišljenje:- Od starina muslimani u ovom delu Srbije za Srbina kažu Vlah ili Vla‘... Nije ovo poruka samo Bori Čorbi, ovo je poruka svim Srbima: „Marš iz Sandžaka! „ Ovo je stvaranje loše, veoma loše atmosfere... Ne znam zašto vlasti ne spreče ovaj govor mržnje i pozive na nasilje!

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Neki od komentara sa Sandžakpresa
Neki od komentara sa Sandžakpresa

Taj ekstremizam sam i lično osetio

Lider SDPS i ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da ovo nije prvi put da sajt Sandžakpres poziva na nasilje i nekome preti, a slučaj Bore Čorbe uporedio je sa sopstvenim.- I sam sam meta tog istog sajta, koji stalno poziva na linč. Tužilaštvo bi trebalo da reaguje po službenoj dužnosti, naročito jer ovo nije ni prva ni poslednja pretnja ove vrste. Naravno da uvek ima ljudi koji će hteti da poremete ono što je dobro, ali je problem što je reč o ekstremizmu, i to onom na kome se pravi biznis - rekao je Ljajić.

Bora Čorba ogorčen: Sramota je za državu što nisam bezbedan u Srbiji!Bora Đorđević nije iznenađen agresivnošću Bošnjaka iz Sandžaka i kaže da su ekstremistički napadi na njega na teritoriji Srbije sramota za državu.- Sramota za državu je to što niko nije mogao da mi garantuje bezbednost kad je juče trebalo da budem u Kosovskoj Mitrovici. Sprečen sam da budem i tamo, kao i u Novom Pazaru, a sve se to dešava na teritoriji koja se zove Srbija. Ipak, ne mogu da generalizujem. U Novom Pazaru imam prijatelja muslimana koji hoće da mu budem kum i ja ću mu biti kum. Što se koncerta tamo tiče, ja sam za isti datum zakazao koncert u Raški, pa svi koji žele da me slušaju 28. novembra mogu da dođu tamo, jer im to nije daleko. Mislim i na Srbe i na muslimane iz tog kraja.(M. K. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track