ŽIVI KAO GROFICA: Merima Njegomir prima dve penzije i platu na RTS!
Foto: Damir Dervišagić

Pevačica ne mora da brine o finansijama

ŽIVI KAO GROFICA: Merima Njegomir prima dve penzije i platu na RTS!

Stars -
Pevačica pored mesečnih primanja iz PIO dobija još 50.000 dinara jer je zaslužni umetnik, a ima i lični dohodak na Javnom servisu

Merima Njegomir živi kao grofica, dok neke njene kolege jedva sklapaju kraj s krajem.Pevačica narodne muzike prima mesečno čak tri zarade - dve penzije i platu. Merima je već nekoliko godina penzioner, ali je i dalje zaposlena u RTS na poziciji odgovornog urednika narodne redakcije muzičke produkcije. Pre tri godine dobila je nacionalnu penziju kao priznanje umetnici koja je dala vrhunski doprinos srpskoj kulturi. Zarađuje i na tezgamaZahvaljujući toj privilegiji, pevačica na redovna primanja mesečno dobija još 50.000 dinara.- Iako je penzioner, Merima i dalje radi. Ona prima redovno i nacionalnu penziju, kao i platu na Javnom servisu. Ona nije usamljeni slučaj jer rupe u zakonu koriste još neki umetnici. Samo što ona zarađuje još i na koncertima i tezgama - kaže izvor Kurira.Merima Njegomir ipak ovim potezom ne čini ništa protivzakonito.- Sa stanovišta Zakona o PIO, penzionera koji uz redovnu penziju prima i nacionalnu penziju tretiramo kao i korisnike ostalih penzija. I ako je starosni penzioner, za njega nema smetnje da koristi penziju i radi. Nacionalna penzija ga sigurno ne ograničava u tom pravu - kažu u službi za odnose s javnošću Fonda PIO.Neradnici kritikujuPevačica u tome što prima čak tri lična dohotka ne vidi ništa čudno.- Ne znam šta bih rekla na tu temu. Smatram da umetnik nikad ne treba da ode u penziju, bar dok ga služi glas i radi ono što je učio i za šta je predodređen. Samo ljudi koji ne rade mogu da kritikuju. Pevaću dok me glas bude služio. Pomagaću i mladim pevačica - kaže Merima Njegomir za Kurir.

Druga strana zakonaEVI RAS ODUZETA PORODIČNA PENZIJAZa razliku od onih koji uživaju u nacionalnoj penziji, politika države Srbije nije blagonaklona prema onima koji primaju takozvanu porodičnu penziju i obavljaju honorarne poslove. Glumica Eva Ras pre nekoliko godina ostala je bez stalnog mesečnog primanja od samo desetak hiljada dinara jer je zarađivala od prodaje svojih knjiga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track