Najnovije vesti

ŽIVI KAO GROFICA: Merima Njegomir prima dve penzije i platu na RTS!
Foto: Damir Dervišagić

Pevačica ne mora da brine o finansijama

ŽIVI KAO GROFICA: Merima Njegomir prima dve penzije i platu na RTS!

Stars
Pevačica pored mesečnih primanja iz PIO dobija još 50.000 dinara jer je zaslužni umetnik, a ima i lični dohodak na Javnom servisu

Merima Njegomir živi kao grofica, dok neke njene kolege jedva sklapaju kraj s krajem.Pevačica narodne muzike prima mesečno čak tri zarade - dve penzije i platu. Merima je već nekoliko godina penzioner, ali je i dalje zaposlena u RTS na poziciji odgovornog urednika narodne redakcije muzičke produkcije. Pre tri godine dobila je nacionalnu penziju kao priznanje umetnici koja je dala vrhunski doprinos srpskoj kulturi. Zarađuje i na tezgamaZahvaljujući toj privilegiji, pevačica na redovna primanja mesečno dobija još 50.000 dinara.- Iako je penzioner, Merima i dalje radi. Ona prima redovno i nacionalnu penziju, kao i platu na Javnom servisu. Ona nije usamljeni slučaj jer rupe u zakonu koriste još neki umetnici. Samo što ona zarađuje još i na koncertima i tezgama - kaže izvor Kurira.Merima Njegomir ipak ovim potezom ne čini ništa protivzakonito.- Sa stanovišta Zakona o PIO, penzionera koji uz redovnu penziju prima i nacionalnu penziju tretiramo kao i korisnike ostalih penzija. I ako je starosni penzioner, za njega nema smetnje da koristi penziju i radi. Nacionalna penzija ga sigurno ne ograničava u tom pravu - kažu u službi za odnose s javnošću Fonda PIO.Neradnici kritikujuPevačica u tome što prima čak tri lična dohotka ne vidi ništa čudno.- Ne znam šta bih rekla na tu temu. Smatram da umetnik nikad ne treba da ode u penziju, bar dok ga služi glas i radi ono što je učio i za šta je predodređen. Samo ljudi koji ne rade mogu da kritikuju. Pevaću dok me glas bude služio. Pomagaću i mladim pevačica - kaže Merima Njegomir za Kurir.

Druga strana zakonaEVI RAS ODUZETA PORODIČNA PENZIJAZa razliku od onih koji uživaju u nacionalnoj penziji, politika države Srbije nije blagonaklona prema onima koji primaju takozvanu porodičnu penziju i obavljaju honorarne poslove. Glumica Eva Ras pre nekoliko godina ostala je bez stalnog mesečnog primanja od samo desetak hiljada dinara jer je zarađivala od prodaje svojih knjiga.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...