Zvonko Bogdan kao Vuk Karadžić
Foto: Aleksandar Arežina

Koncert 20. novembra

Zvonko Bogdan kao Vuk Karadžić

Stars -
Predstavnik Sava centra Vuk Žugić istakao je da je Zvonko "kao Vuk Karadžić" od zaborava sačuvao mnoštvo lepih pesama, jer je "tragao za njima, oživeo te priče i snimio ih"

Legenda tamburaške muzike Zvonko Bogdan na svom salašu na severu Bačke ugostio je ekipu odabranih beogradskih novinara pred svoj tradicionalni jesenji koncert 20. novembra u Sava centru.

U prijatnom ćaskanju uz vina iz obližnje Vinarije "Zvonko Bogdan" na Paliću, bard panonske šansone naglasio je da će u Sava centru izvesti repertoar sastavljen od svojih autorskih pesama, ali i tradicionala koje je sakupljao poslednjih tridesetak i više godina.

Novinare je u utorak popodne Zvonko sa svojim tamburašima počastio sa izvedbama pesama "Vratiće se rode", čiji stihovi "Od Banata prema Sremu" su iskorišćeni za naziv koncerta 20. novembra u Sava centru, kao i "Ko te ima taj te nema" i "Evo banke Cigane moj"...

Ipak, za Sava centar je ostavljena njegova "Ej salaši na severu Bačke", koju mnogi i danas doživljavaju kao narodnu pesmu, a i Zvonko je iz skromnosti u početku nije nameravao potpisati.

"Jedan kontraš, kad sam napravio 'Ej salaši na severu Bačke', nije znao tu melodiju, pa je mene pitao: 'Otkud tebi ta pesma?'. Kažem: 'Čuo sam od somborskih svirača'. A on: 'Pa kako si čuo kad je ja u životu nisam čuo, a odrastao sam u Somboru?' I naravno to je bio razlog da se potpišem kao autor", priznao je Zvonko.

Predstavnik Sava centra Vuk Žugić istakao je da je Zvonko "kao Vuk Karadžić" od zaborava sačuvao mnoštvo lepih pesama, jer je "tragao za njima, oživeo te priče i snimio ih".

"Uz to, Zvonko je kao autor napisao bar 30 fenomalnih pesama koje se danas prepoznaju kao narodne, iako su Zvonkove. Čak i kad je napravio prvu pesmu 'Ej salaši na severu Bačke' iz svoje skromnosti nije hteo da je predstavi kao svoj", rekao je Žugić.

Ulaznice za koncert "Od Banata prema Sremu" Zvonka Bogdana, autora tamburaških klasika "Hej, salaši na severu Bačke", "Već odavno spremam svog mrkova", "Govori se da me varaš", "Kraj jezera jedna kuca mala"... su u prodaji na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim po ceni od 1.300, 1.600, 1.900 ili 2.100 dinara.

http://www.youtube.com/watch?v=Zn4T-vEBqjo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track