GIGA MORAVAC BIO U JATOVOM BOINGU 727: Marko Nikolić upoznao svog otmičara posle 33 godine!
Foto: Damir Dervišagić

Sudbina: Glumac se sreo s Borivojem Jelićem

GIGA MORAVAC BIO U JATOVOM BOINGU 727: Marko Nikolić upoznao svog otmičara posle 33 godine!

Stars -
Čuveni Giga i njegov kolega Miša Janketić proživeli su pravi pakao 1981, kad je Jelić oteo avion na relaciji Titograd-Beograd

Marko Nikolić upoznao je Borivoja Jelića, koji je 26. septembra 1981. oteo „Jatov“ avion „boing 727-200“, u kojem je glumac sa još 97 putnika i osam članova posade, među kojima je bio i njegov kolega Miša Janketić, leteo na relaciji Titograd (sadašnja Podgorica) - Beograd.Ovaj susret organizovao je Mašan Lekić, autor emisije „Dosije“ na TV Prva, sa svojim saradnicima prošlog leta, 33 godine nakon kidnapovanja, a snimak je emitovan na Veliki petak. Nikolić i Jelić sreli su se u jednom beogradskom parku, gde su se prisetili ovog traumatičnog događaja.Izvinjenje- Baš mi je drago da smo se sreli - započeo je razgovor Jelić.- Meni je sada drago, ali onda kad smo se sreli u avionu, nije mi bilo baš drago - izričit je bio Nikolić.Borivoje je od glumca zatražio oproštaj.- Ja se vama duboko i istinski izvinjavam. To je moglo da se desi bilo kome. Okajao sam svoje grehe, a voleo bih i vi da mi oprostite - iskreno je rekao otmičar.- Nisam se posle toga plašio, nastavio sam da letim, ali neki više nikad nisu ušli u avion. Navukli su strah. Sve najbolje vam želim i da se vidimo na nekom ostrvu da letujemo zajedno ako nas neko ne ukrade - za kraj susreta našalio se glumac.Požar u avionuOvaj događaj ostavio je traumu na sve koji su se tog dana našli u otetom avionu. Pored Marka i Miše Janketić, na letu su bili i ceo tim FK Budućnost, generali i narodni heroji Boža Lazarević i Milan Šijan i nekoliko političara. Jelić je imao pomagača iz Hrvatske, ali svoj cilj, da se domognu Južnoafričke republike, nisu ostvarili. Oni su preusmerili avion, pa su posle leta iznad Izraela, Italije i Grčke sleteli na Kipar kad je jedan od putnika izazvao požar u letelici. Nastala je opšta panika, što su iskoristili putnici i posada da se oslobode. Jelić je uhapšen i osuđeni na osam godina zatvora. Otmičar je posle odslužene robije otišao u Švedsku.

Pod uticajem NemacaJELIĆ SE UDRUŽIO S TERORISTIMAŽivotna želja Borivoja Jelića bila je da ubije Tita. Ali dospeo je u zatvor u Nemačkoj, a u međuvremenu je Tito umro. Onda mu je bilo ispod časti da ubija članove Predsedništva, a u nemačkom zatvoru upoznao se s pripadnicima terorističke grupe Bader-Majnhof i pod njihovim uticajem odlučio je da otme avion.

Miša JanketićPRETILI SU NAM PIŠTOLJIMAGlumac Miša Janketić jednom prilikom se prisetio traumatičnog događaja.- Snimali smo seriju u Crnoj Gori i krenuli smo u Beograd jer je sutradan trebalo da igramo predstavu „Tramvaj zvani želja“. Avion je svratio u Dubrovnik da pokupi putnike, a kad smo uzleteli, izdvojila su se dva mladića s pištoljima. Pretili su i tražili da ispraznimo prve redove do pilotske kabine, a sećam se da im je krajnji cilj bio da stignu do Johanezburga - ispričao je Janketić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track