TRANSEKSUALKA IZ VELIKOG BRATA NAPALA BIVŠU ŽENU: Ide u zatvor, a pre toga želi da donira bubreg
Foto: Dragan Kadić

Sukob koji traje godinama

TRANSEKSUALKA IZ VELIKOG BRATA NAPALA BIVŠU ŽENU: Ide u zatvor, a pre toga želi da donira bubreg

Stars -
Bivša stanarka kuće "Velikog brata", Makedonka Andrea Jakimovska bori se protiv odlaska u zatvor koji joj je, tvrdi rijaliti zvezda, namestila bivša supruga Dijana.

Andrea je nekad bila Stojan, policajac iz grada Tetova u Makedoniji koji je završio srednju medicinsku školu i zaposlio se u policijskoj stanici. Pre osam godina odlučio je postati žena od kada je zove Andrea, pa je počela da pije hormone od kojih su joj porasle grudi.

Njena supruga nije se mogla nositi s time pa je 2011. godine zatražila razvod, a Jakimovska nakon razvoda više nije mogla viđati decu, sina od 13 i ćerku od 17 godina. Andrea tvrdi da su joj socijalni radnici rekli da otac ne može biti majka i zato su joj zabranili kontakt s decom.

"Nažalost, ne plaćam alimentaciju za njih, ali kako da platim? Da prodam bubreg? Ne radim i nemam novca. Živim u gradu u kojem se svi poznaju te postoji puno tabua i srama među ljudima. Zbog toga nito ne želi javno imati posla sa mnom jer će ga ogovarati", kaže Andrea.

Kad već ne može biti uz svoje najbliže, Andrea je 2013. odlučila pomoći nekom detetu pa je rešila da donira svoj bubreg.

"Moji organi su potpuno zdravi, a jedna 16-godišnja devojčica trebala je hitnu transplantaciju. Međutim, stopirali su operaciju jer je u Makedoniji zakonom zabranjeno da organ donira osoba koja nije krvni srodnik i koja nije pokojna", tvrdi Andrea.

Foto Promo
Foto Promo

Uprkos tome, ona je i dalje je odlučna u tome da nekome pomogne i spasi život.

"Ne zanima me rasa, niti pol, niti veroispovest čoveka, bitno mi je da je to neko kome treba novi organ", kaže Jokimovska. Ona dodaje kako njen bubreg nikako nije na prodaju.

"Da želim zaraditi, dala bih ga u oglas, a to je protivzakonito. Samo želim nekome spasiti život, da nešto moje kod nekoga živi, kad već nemam svoju decu u svojem životu", priča Makedonka koju, prema njenim rečima, maltretira bivša žena i njen novi partner.

"Bivša supruga me je napala dok sam bila u automobilu. Ja sam je prijavila, ali zato što sam transeksualka svi su stali na njenu stranu. Imala sam snimak napada, no sud je odlučio da to ne prihvati. Dobila sam šest meseci zatvora radi napada, a oni nisu uopšte odgovarali", otkrila je Andrea koja dodaje da to nije prvi put da se sukobila sa bivšom suprugom.

"Bivša me na pešačkom prelazu pokušala pregaziti autom. Planiram tužbu u Strazburu jer ovde niko ne štiti moja prava. Upravo zbog toga već godinama ne mogu videti svoju decu", kaže Andrea. Ona za sada dobija socijalnu pomoći i pomažu joj roditelji koji nikad nisu prihvatili njenu promenu. Uložila je tužbu na presudu od šest meseci zatvora.

"Muči me hoću li ići u muški ili ženski zatvor. Među muškarce ne mogu, ja sam ipak žena", zaključila je Andrea.

Foto Aleksandar Jovanović
Foto Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track