Najnovije vesti

NIKO NE ZNA DA LUNA ĐOGANI PATI OD OVE BOLESTI: Od rođenja ima anomaliju, a evo šta lekar kaže o tome!
Foto: Damir Dervišagić

TINEJDŽERKA KOJA JE ZALUDELA SRBIJU

NIKO NE ZNA DA LUNA ĐOGANI PATI OD OVE BOLESTI: Od rođenja ima anomaliju, a evo šta lekar kaže o tome!

Stars

Srbija danima bruji o Luni Đogani i njenom ponašanju u rijalitiju, ali retko ko zna da ova tinejdžerka od rođenja pati od jedne bolesti.

Naime, Lunina majka, Anabela Atijas jednom prilikom otkrila je da je njena ćerka rođena sa anomalijom bešike, zbog čega je već kao beba okarakterisana kao bubrežni bolesnik. Zbog toga su, kako je rekla, prve dve godine Luninog života provele u bolnici.

Prof. dr Zoran Radojičić, specijalista dečje hirurgije i urologije iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, objasnio je šta je zapravo urinarni refluks, od čega je Luna bolovala, i kako se leči.

"Vezikoureterni refluks (VUR) je anomalija spoja bešike i mokraćovoda koja dovodi do vraćanja mokraće unazad prema bubregu. Normalno mokraća se ne vraća u tom pravcu. VUR je najčešće kongenitalno nastao ili je rezultat poremećene funkcije mokraćne bešike i veoma je česta anomalija, pogotovu kod dece koja imaju infekcije urinarnog trakta. U opštoj populaciji je refluks prisutan oko 1 odsto, a kod dece sa infekciom urinarnog trakta oko 30 odsto. Sam refluks se otkriva rentgenskim snimanjem bešike posle ubacivanja kontrasta u bešiku. Funkcija bešike se procenjuje na osnovu urodinamskih pregleda, a stepen oštećenja bubrega scintigrafskim metodama", objašnjava prof. dr Radojičić.

foto: Printscreen YT

Refluks je opasan jer u slučaju njegovog prisustva i infekcije urinarnog trakta postoji opasnost da dođe do oštećenja finog bubrežnog tkiva, onog tkiva koje pre svega radi prečišćavanje i filtraciju krvi, a u najtežim slučajevima može kao krajna posledica nastati bubrežna insuficijencija, odnosno skoro potpun prestanak rada bubrega.

Prema rečima našeg sagovornika, postoji šansa da refluks sam prođe, a verovatnoća spontanog prolaska zavisi od uzrasta, pola, stepena refluksa i tako dalje.

"U slučajevima kada se proceni da je ova šansa spontanog prolaska veća, onda se jedino savetuje primena antibiotika u profilaktičkoj dozi. Antibiotik u profilaktičkim dozama koje smanjuju mogućnost nastanka infekcije urotrakta nisu opasne za dete i mogu se dugo primenjivati. U slučaju kada ipak postoji veća šansa da dođe do oštećenja bubrega neophodno je agresivnije lečenje refluksa. Ubrizgavanje biokompatibilne paste, koja nije štetna i može dugo da ostane na mestu na kome se ubrizga i pomogne da spoj bešike i uretera funkcioniše tako da mokraća nesmetano ide prema bešici a ne i u suprotnom pravcu, je sledeći način lečenja. Ovaj način lečenja se obavlja u anesteziji, ali se ne čini rez već se samo instrumentom ulazi u bešiku i na precizno definisanom mestu pasta ubrizga. U slučaju da hirurg proceni da je suviše mala šansa da će ovaj način lečenja biti uspešan savetuje se operacija", ističe prof. dr Radojičić.

foto: PrintScreen/Youtube

(Kurir.rs/Žena,R.N. Foto: Damir Dervišagić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DOK LUNA MUKU MUČI SA SLOBOM U RIJALITIJU: Pogledajte šta radi njena majka!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...