VASKRS U DOMU SEKE ALEKSIĆ: 80 jaja za sina Jakova!
Foto: Kurir

TRADICIJA

VASKRS U DOMU SEKE ALEKSIĆ: 80 jaja za sina Jakova!

Stars -

Pevačici je važno da najveći hrišćanski praznik proslavi sa mužem Veljkom i sinom Jakovom,a tog dana daruje i decu iz svoje ulice, koja je obavezno posete

Osim obaveza zbog spektakularnog koncerta u Štark areni, koji je zakazan za 14. april, Seka Aleksić stigla je i da spremi sve što je potrebno za proslavu Vaskrsa.

Na Veliki petak je ofarbala jaja, koja je prethodno danima ukrašavala bojicama i dekupažom, a u subotu je pripremala bogatu trpezu za najveći hrišćanski praznik. Seka kaže da joj je važno da Vaskrs proslavi sa mužem Veljkom i sinom Jakovom, poštujući običaje.

- Navikli smo da praktikujemo naše rituale i zaista uživamo u prazničnim danima. Na Veliki petak farbaju se jaja u kući, a ovog puta je kroz moje ruke prošlo 80 komada. Svaki put povećavam broj. Kao i prethodnih godina, i ove će mi doći dečaci i devojčice iz komšiluka. Pošto stalno zovu drugare iz drugih ulica, svake godine se povećava broj za deset jaja. Očekujem dosta dece, prošle godine ih je bilo mnogo na kapiji. Oni zvone i zvone, a ja im prethodno pripremim poklone i čokoladice, tako da znaju šta ih očekuje, pa uvek dođu sa kesama. Volim decu i uživam da im udovoljavam, a u našoj ulici ih baš ima dosta. Ma klinci mi svaki dan zvone na kapiju i stalno nešto zapitkuju. Neka ih.

foto: Kurir

Da li Jakov prisustvuje farbanju jaja?

- Naravno. Moj sin će da slomi jedno dvadesetak jaja.

Kakvo ste mu iznenađenje Veljko i ti pripremili?

- On sada već shvata neke stvari. Svestan je svega, osećam da će vaskršnja dekoracija i perje da lete po kući. Veljko i ja ćemo ga iznenaditi pravim zekom. Ne znamo još kako će reagovati. Sreća pa Jakov voli životinje i navikao je na pse, tako da pretpostavljam da će i tog zeca zavoleti.

Vrsna si domaćica. Hoćeš li i ove godine jaja dekorisati dekupažom?

- Dekupaž mi je omiljeni. Ja to volim. Treba mi ceo dan za to zadovoljstvo, ali uvek ostavim i za sutradan ako treba da se dodaje nešto nekom bojicom. Kako imam dete, trudim se da kupujem što šarenije salvete da ne moram ništa da docrtavam jer iziskuje dosta vremena. Naravno, neće svih 80 komada biti dekupaž, ali pola od toga hoće. Nije jednostavno, pogotovo kada mi je Jakov tu. Bitno je da se crvena ofarbaju u petak.

Pomaže li ti Veljko u farbanju i pripremanju trpeze?

- Kako da ne. On jedva čeka.

foto: Kurir

Ko obično pobeđuje u tucanju jajima?

- Ne mogu da se setim. Prošle god sam imala morkino jaje, koje sam držala u ruci samo da se vidi vrh, i slupala sam sve na kvarno. Veljko me je u jednom trenutku provalio i govorio: „Raširi više ruku, raširi više ruku“, a ja neću. Ponoviću prošlogodišnju foru i sada, samo ne znam koje jaje sad na nađem. Ako uzmem drveno, onda će provaliti.

Ovo je tvoja godina, razbićeš svima jaja.

- Znači moram ih sve porazbijati.

Imaš li osećaj da ti se kroz Jakova vraća sećanje na obeležavanje praznika u detinjstvu?

- Ja sam dete iz meštovitog braka i kod nas nije bilo tradicionalnog obeležavanja. Poštovali smo sve, mama je farbala jaja. Ne postoji ništa lepše nego kada se vratim u dane detinjstva. Bila sam srećna.

Kurir / Marija Dejanović

Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAKO OBIČAJI NALAŽU: Veliki petak u domu pevačice Seke Aleksić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track