MIRA VASILJEVIĆ IZ ANSAMBLA ĐERDAN: Deco, umirem vam od ljubavi!
Foto: Promo

trubači u poseti kod legende

MIRA VASILJEVIĆ IZ ANSAMBLA ĐERDAN: Deco, umirem vam od ljubavi!

Stars -

Miroslava Mira Vasiljević (85), osnivač ženskog vokalno-instrumentalnog ansambla Đerdan, penzionerske dane provodi u Domu za stare na Bežanijskoj kosi, a osmeh na lice vratili su joj nedavno trubači i deca. U posetu su joj stigli kako bi joj uručili priznanje za trajan doprinos očuvanju tradicije, koje dodeljuje udruženje "Riznica starovlaškog kraja" iz Užica.

- Hvala profesorki dr Vesni Vasović, novinaru Nemanji Kovačeviću i ovoj deci, divnim trubačima na svemu što su mi priredili. Ne znam da li sam sve ovo zaslužila. Nisam znala da ću da umrem od ljubavi - izgovorila je Mira.

foto: Promo

Ona je koncert pratila iz kolica, u kojima je već godinu dana zbog povrede koju je zadobila pri padu. Trubači i deca koja igraju kolo na trenutak su joj skrenuli misli od bolesti.

- Teško govorim. Boli me što ne mogu da budem ono što sam bila, ali ja sam svoje zdravstveno stanje prihvatila, takav je život. Žalim samo što moje ćerke pate zbog mene. Godine su učinile svoje, ali ja volim život, ljude i presrećna sam što sam kao umetnik dobila priznanje koje mi izuzetno znači. Nadam se da je moje stanje trenutno i da ću uskoro ponovo stati na noge - ispričala je Mira prošle godine, kad ju je posetila ekipa Kurira.

foto: Promo

Pevačica je otkrila da je ansambl Đerdan njeno najdraže čedo.

- To je bila moja velika pevačka ljubav. Osmislila sam ga iz puste dosade i vatanja zjala prilikom maratonskih putovanja i koncerata uzduž i popreko Jugoslavije. Dok sam u garderobi čekala svoj red da izađem na binu, vezla sam goblene i razmišljala kako bi bilo dobro da osnujem jedan ženski vokalno-instrumentalni sastav. Tako se i desilo, nastao je Đerdan, zbog kojeg su ljudi padali u nesvest dok su u redu čekali za kartu. Žene su plakale i vrištale. To je zaista bio najlepši period mog života, kvalitetan muzički izražaj, na koji sam i te kako ponosna - prisetila se gospođa Vasiljević.

foto: Printscreen

Na Miru nisu zaboravile ni mnoge kolege, pa joj u posetu često dolazi i Snežana Babić Sneki. A od stanovnika doma čuli smo da su viđali i njene mlađe koleginice iz Đerdana - dve Gordane, Stojičević i Lazarević, i Snežanu Đurišić, koju su svojevremeno zvali članice ženskih Bitlsa.

Kurir/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track