IŠLA JE NA DOPUNSKU NASTAVU JER NIJE ZNALA SRPSKI: Malo ko zna da je ovo pravo ime NAŠE PEVAČICE, a tek da čujete NJEGOVO ZNAČENJE
Foto: Privatna arhiva

FUNTINJORA FUNTA LUNGA

IŠLA JE NA DOPUNSKU NASTAVU JER NIJE ZNALA SRPSKI: Malo ko zna da je ovo pravo ime NAŠE PEVAČICE, a tek da čujete NJEGOVO ZNAČENJE

Stars -

Naša poznata pevačica je rođena kao Funtinjora Funta Lunga, 19. januara 1954. godine u Kučevu u istočnoj Srbiji, te je po poreklu Vlahinja, a deda joj je bio Vlajko Lugonji, a baba Stojna je bila rusaljka.

Reč je o Izvorinki Milošević, izvođaču srpske i vlaške narodne muzike.

Nakon Drugog svetskog rata, Izvorinkin deda je promenio svoje prezime u Milošević, a po polasku u školu Izvorinka je promenila svoje ime, tačnije, „prevela ga na srpski jezik“, i tako postala Izvorinka Milošević. Izvorinka je žensko ime koje je nastalo od imenice izvor. Drugi oblik ovog imena je Izvorka.

Pre osnovne škole, sa samo šest godina, Izvorinka je išla u takozvanu „pripremnu školu“, kako bi savladala srpski jezik, a onda je nakon završenog redovnog osnovnog obrazovanja, u Požarevcu i upisala najpre srednju saobraćajnu školu, a zatim i Višu ekonomsku školu, i to takozvani drumski smer, pa je poznata pevačica po obrazovanju ekonomista.

Svoju estradnu karijeru Izvorinka Milošević duguje i vokalnoj grupi "Đerdan", u kojoj se zadržala godinu dana, a nakon toga su se nizali njeni brojni muzički uspesi. Osim estradnih nastupa, Izvorinka Milošević često peva na svadbenim veseljima, gde, po sopstvenom priznanju, ne peva klasičan srpski repertoar već rumunsko-vlašku muziku.

U detinjstvu joj je najbolja drugarica bila Gordana Goca Stojićević, a nastavile su da se druže i kad su odrasle. Čak imaju i svoj način sporazumevanja, jezik koji su izmislile još dok su bile deca, a koji zovu "nidiš".

Kurir.rs/Foto Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja