70-IH JE IZAZVALA ESTRADNU REVOLUCIJU SLIKAJUĆI SE U BIKINIJIMA: Divili su joj se u Americi i SSSR, punila je TABLOIDE vezom sa  FUDBALEROM, a onda izgubila blizance! Danas nema ni NACIONALNU PENZIJU
Foto: Pritnscreen

Ikona VELIKE JUGOSLAVIJE

70-IH JE IZAZVALA ESTRADNU REVOLUCIJU SLIKAJUĆI SE U BIKINIJIMA: Divili su joj se u Americi i SSSR, punila je TABLOIDE vezom sa FUDBALEROM, a onda izgubila blizance! Danas nema ni NACIONALNU PENZIJU

Stars -

Važila je za najpoznatiju pevačicu istočne Evrope, a Rusi su naprosto bili opsednuti njom, ženom koja je izazvala estradnu revoluciju

Atraktivna i vragolasta blondina Radmila Karaklajić 70-ih pa na ovamo vladala je muzičkom scenom. Svojom harizmom, upečatljivim glasom i optimizmom kao najsnažnijim adutom neizrecivo je plenila publiku. I ne samo to! Ona je važila za najpoznatiju pevačicu stočne Evrope.

Bum na estradi

Radmila je rođena 1939. godine u Beogradu. Na Vračaru je provela detinjstvo sa doajenim jugoslovenskog glumišta Batom Živojinovićem i Draganom Nikolićem. Bila je nestašna devojčica, ali kao i takva uzorna učenica gimnazije, kasnije diplomanta engleskog i književnosti. Još u gimnazijskim danima isticala je svoj talenat za muziku.

Pored KUD-a počela je profesionalno da zarađuje sa džez orkestrom. Kasnije sa Sašom Subotićem i njegovim orkestrom počela je da peva po igrankama. U Novom Sadu ‘64 uz orkestar Bogdana Dimitrijevića zapazili su je urednici televizije Beograd. Pružili joj priliku da snimi pesmu „Anđelina zumba, zumba“ za koju je na muziku pesme Luisa Prime sama napisala tekst. Odmah po realizaciji singla nastupila je u novogodišnjem TV programu.

Ne samo zbog pesme koja ju je vinula među popularne nego i zbog svog fantastičnog glasa, slobodnijeg scenskog nastupa postala je miljenica publike. Njen temperament na nastupu je plijenio mušku populaciju. Njene fotografije, poziranje u kupaćem kostimu što je u to doba bila retkost, izazvali su pravi bum na estradi. Veliki broj festivalskih takmičenja naprosto je pokoravala svojom razigranošću, emocijom, neprikrivenim atributima.

Nastupala je na Beogradskom proljeću, Opatijskom i Splitskom festivalu na kojem je sa Vice Vukovim otpjevala duetsku numeru „Bokeljske noći“, odnosi prvo mesto i dobija hit pesmu. Nije samo da je volela jugoslovenska publika nego je bila omiljena širom sveta, u mediteranskim zemljama, Americi, Australiji. Izuzetnu karijeru je postigla SSSR-u. Ruskinje su čak svojim ćerkama davale njeno ime, Radmiločka kako su je zvali.

U mnogima je izazivala ljubomoru. Tako je spremljena za turneju sa Đorđem Marjanovićem s kojim je imala duet i „Sedmoricom mladih“ bila odbijena tri dana pre polaska. Obrazloženje je bilo da tobože peva na engleskom pa to može da bude loše protumačeno. A da nije bilo tako je poziv koji je dobila netom za samostalnu turneju po SSSR-u koja je trejala šest meseci.

Kojekakve priče su kolale o njoj a koje su dolazile iz estradnih kuloara. A ona privatno imala i te kako tužnih, tragičnih i turbulentnih momenata. Imala je dva braka, izgubila blizance nakon čega je bila bez funkcije tri godine. A onda se podigla. Dobila je sina Ognjena sa kojim je shvatila vrednost života. Sa 15-godišnjim sinom je 90-ih otišla na Kipar, radila u bankarskoj kompaniji.

Prvi paparazzo

Dok je služio vojsku u Požarevcu, grbavički Džordž Best, kako su nazivali fudbalera Fikreta Mujkića Piketa, zbližio se sa Radmilom. Mada je tek raščistio bračnu vezu sa misicom Radmilom Živković sevnula je neopisiva ljubavna priča. Prvi paparazzo vezan je upravo za ovaj ljubavni par. Prekrivali su naslovne strane svih tabloida. Ipak, bez bračne luke tužno je okončana ova ljubavna idila.

foto: Pritnscreen

Kao domaćica

Na nosačima zvuka Radmila Karaklajić su bile hit kompozicije „Lambamba“, „To su bili dani“, „Ti ćeš mi se vratiti“, „Za ljubav moraš imat dara“, „Niko mi ne može suditi“… Ona i danas sa istim žarom se odaziva na velike festivale u Rusiji. Žena koja je otpočetka svoje karijere bila ispred vremena danas živi kao domaćica, uživa u vožnji autobusom, kao i pogledima i pozdravima s poštovanjem ljudi koji je prepoznaju.

Bez nacionalne penzije

Nakon nastupa u Kijevu 2009. godine, Radmila je shvatila sa koliko je ljubavi i ushićenja primljena od tamošnje publike. A onda je kazala da se njena država oduvek prema njoj ophodila kao maćeha. Uz to omalovažavanje, dodala je ona, ni nacionalnu penziju joj nikada nisu dodelili.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track