PROŠLO JE GODINU DANA OTKAKO NAS JE NAPUSTIO MAJSTOR KLARINETA: Unuk doneo cveće Bokiju Miloševiću na grob!
Foto: Damir Dervišagić

TUGA NE PROLAZI

PROŠLO JE GODINU DANA OTKAKO NAS JE NAPUSTIO MAJSTOR KLARINETA: Unuk doneo cveće Bokiju Miloševiću na grob!

Stars -

Klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je 15. aprila 2018. u 87. godini. Njegova porodica i prijatelji juče su na Novom groblju održali pomen u Aleji zaslužnih građana gde je on sahranjen.

Boki je za sobom ostavio četvoro dece, a juče su mu u čast sveće zapali njegova naslednica Ksenija sa suprugom, kompozitorom Sašom Miloševicem i malim sinom. Pored Ksenije, još dvoje Bokijeve dece uspešno se bave muzikom. Sin Milan je takođe klarinetista i živi u Vankuveru, a ćerke Ksenija i Tijana su koncertmajstori.

Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS-a, profesor Muzičke škole "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među njima i Nagradu za životno delo za sveukupan i izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije i kulture, koju mu je dodelilo Udruženje za negovanje tradicije i očuvanje baštine Niša.

"Odlazeći često u Leskovac kod rođaka po majci slušao sam taj melos, veoma jedinstven i specifičan, i tako zavoleo klarinet i zvuk koji njime proizvodim. Svirao sam na početku oko šest godina violinu, a od 1947. ne razdvajam se od klarineta. Ako izistinski želite da naučite da svirate, za jedan instrument potrebna su dva života", pričao je svojevremeno novinarima Božidar Boki Milošević.

foto: Printscreen

Kurir.rs/Blic/Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track