Lepa Brena peva po Bosni za 12 evra

Porezna uprava FBiH

Lepa Brena peva po Bosni za 12 evra

Stars -
Cena nastupa Lepe Brene u diskoteki u Sanskom Mostu jeste 25 KM (12, 5 evra), tvrdi direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifovića

Ovih dana širom BiH gostuju Lepa Brena, Dragana Mirković, Sinan Sakić, Mile Kitić, Dado Polumenta…

Cena nastupa Lepe Brene u diskoteki u Sanskom Mostu jeste 25 KM (12, 5 evra), tvrdi direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifovića.

Arifović kaže da je organizator koncerta tu cenu prijavio Kantonalnom poreznom uredu Bihać, prenosi sarajevski Avaz.

Dodaje da će inspektori, svakako, proveriti sklopljeni ugovor o autorskom delu između organizatora estradnog programa i izvođača te prekontrolisati je li ugovoreni iznos honorara za izvođenje programa realan, pravilno obračunat, obustavljen te je li uplaćen porez na dohodak, kao i komunalna taksa za izvođenje muzike uživo.Na konstataciju da se procjenjuje kako tokom leta srpski pevači u Srbiju odnesu između 500.000 i milion KM, uglavnom novca koje donese bh. dijaspora, Arifović potvrđuje da postoje primeri iz prakse gde isti pevač u jednom poznatom restoranu, diskoteci ili hotelu nastupa za 30.000 KM (15.000 evra), a u drugom za 3.000 KM (1.500 evra).- Dakle, poseban problem predstavlja visina prijavljenih honorara, koja je znatno niža od stvarno isplaćenih. Vrlo često i organizator i pevač u dogovoru prikazuju manji iznos honorara kako bi platili manje poreza na dohodak. Na taj način svesno krše zakon. S druge strane, poznata nam je praksa da se pevači maltene utrkuju s izjavama o ogromnim honorarima koje su naplatili. Zbog toga je neophodno provoditi istražne radnje i vršiti proveru imovine kojom raspolažu, kao i sredstava na računima u bankama. Sigurno je imovina estradnih umetnika puno veća od one koju prijavljuju – zaključuje direktor Porezne uprave FBiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track