Najnovije vesti

SEVERINA ODBILA DA JOJ SINA PREGLEDA PSIHIJATAR: Pevačica nije postupala po zahtevu centra za socijalni rad
Foto: Dragan Kadić, Dragana Udovičić

Borba

SEVERINA ODBILA DA JOJ SINA PREGLEDA PSIHIJATAR: Pevačica nije postupala po zahtevu centra za socijalni rad

Stars

Propust majke Kojićeva je u više navrata odbijala saradnju sa zdravstvenim ustanovama pod izgovorom da je s njenim detetom sve u redu i da lekari od njega pokušavaju da naprave slučaj za posmatranje, stoji u presudi
 

Severina Kojić izgubila je starateljstvo nad sinom Aleksandrom, koji je prošle nedelje po privremenoj meri pripao ocu Milanu Popoviću zbog toga što - kako piše u presudi u koju je Kurir imao uvid - nije poštovala zahteve koje je centar za socijalni rad u Zagrebu zahtevao od oba roditelja.

Jedan od njih je i taj što je pevačica odbila da vodi dete kod psihologa i u psihijatrijsku bolnicu.

Zbunjivanje deteta

U jednom od sudskih spiskova stoji da je pevačica zamerila veštacima da su dobili mejlove od Milana i da vidi da su s njim bili u komunikaciji, da su njoj napravili problem od života zbog kriminalca, smrdelja i da su joj i dete zbunili. Time je, prema proceni suda, otvoreno iskazala sumnju i nepristrasnost u veštake i njihove procene.

Nakon što su veštaci naveli da je majka želela da otac dobije dodatno vreme sa sinom, Severina je na to ljutito odgovorila: „Bezobrazni ste, pa on je taj koji nije hteo da viđa dete“. Zaključak je bio da je ovakvo obraćanje majke tokom dopune veštačenja nedopustivo, naročito što se odvijalo u prisustvu deteta.

U presudi je navedeno da Aleksandru šteti sukob njegovih roditelja.

- Otac je roditelj koji prepoznaje potrebe deteta i reaguje na promene, teškoće i blagovremeno reaguje. Prepoznaje štetnost konfliktnog odnosa roditelja za zdravlje i razvoj deteta i prema uputu Poliklinike za zaštitu dece i mladih u Zagrebu vodio dete kod psihologa.

Takođe, po nalogu iz rešenja mere intenzivne stručne pomoći i nadzora obratio se Psihijatrijskoj bolnici za decu i omladinu u Zagrebu radi tretmana. U međuvremenu, otac je angažovao i privatnog psihologa, koja je dolazila kući u određenim terminima i radila sa Aleksandrom. Kontinuirano ukazuje da se majka ne bavi detetom već naglašava da to rade treće osobe kojima ona prepušta deo svoje roditeljske odgovornosti - stoji u presudi.

Štetan uticaj

Prema uvidu u sudske spise, centar za socijalni rad je zaključio da majka ne prepoznaje štetnost uticaja višegodišnje izloženosti deteta konfliktnom odnosu s njegovim ocem.

- To jasno proizilazi iz mejla od 28. 9. 2019. godine koji je Severina uputila Poliklinici za zaštitu dece i omladine u kojem tvrdi da je njen sin „zdravo i sretno dete“, kako se od njega pokušava napraviti „slučaj“ i traži od klinike da prestane da učestvuje i da njenog sina poštede daljih dolazaka u tu ustanovu, iako je samo dan ranije od psihologa savetovana oko aktuelnih reakcija i potreba deteta kao rizika za njegov emocionalni razvoj.

Prilikom obrade deteta u ovoj ustanovi prepoznata je njegova potreba za psihološkom podrškom. Majka je to izričito i agresivno odbila. Psiholozi su kod Aleksandra primetili i agresivno ponašanje prema vršnjacima, ali i periodično prema ocu Milanu - navedeno je u presudi, u kojoj stoji i da su lekari iz Psihijatrijske bolnice predložili porodičnu terapiju:

Rizičan dečak

- Tužilac napominje i da je pre incidenta u školi (o kojem je Kurir juče pisao, prim. aut.) dete procenjeno kao rizično, te da je centar za socijalni rad preporučio obradu deteta od strane Psihijatrijske bolnice za decu i omladinu u Kukuljićevoj, čemu se majka izričito protivila i uskratila svoju saglasnost dalje obrade.

Zbog cele situacije dete nije u psihološkoj obradi, time da je od strane Psihijatrijske bolnice predloženo da svi zajedno učestvuju u porodičnoj terapiji, o čemu je tužilac obavestio majku, ali od nje nije dobio odgovor. Severinin PR nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Milan pretio doktorima

Severina je pristala da odvede dete kod psihijatra nakon incidenta koji se dogodio u školi. Tada je, podsetimo, njen suprug Igor Kojić tražio od Aleksandra da pobegne iz škole.

- Na pregledu u Klaićevoj preporučena je psihološka obrada, te se majka obratila doktoru iz Psihijatrijske bolnice. On je odbio obradu deteta, rekao je kako imaju hitne slučajeve i da s obzirom na prirodu problema i godine deteta obrada tamo nije primerena, dok je dosadašnji doktor odbio obradu jer je dečak školskog uzrasta te ga kao pedijatar ne može lečiti, kao i pedijatar iz Doma zdravlja Dubrava, kod koje je ranije bio prijavljen.

Stoga je majka po preporuci jedne gospođe iz HZZO izabrala doktora od kojeg je dobila uput za obradu deteta u KBC Rebro. Doktor je pregledao dete, zakazao psihološku obradu, ali joj nalaz nije dostavio jer mu se u međuvremenu obratio Milan Popović i pretio mu kao što je pretio i prethodnom doktoru - stoji u presudi.

Seve je ugovorila psihoterapiju za 30. 10. 2019. i 7. 11. 2019. godine. Sud je ovo ponašanje okarakterisao kao neprihvatljivo, budući da majka sumnja da je dete od sedam i po godina pretrpelo traumu i da je trebalo istog dana da reaguje i odvede dete kod stručnjaka.

Sud odbio Severinine svedoke

Severina je na ročištu 9. 10. 2019. predložila da se u svojstvu svedoka sasluša socijalna radnica i objasni da li izvršava roditeljsku dužnost. Sud je predlog odbio uz obrazloženje da je priložena njena pismena izjava iz koje je jasno da svrha izrečene mere (uspostavljanje saradnje i komunikacije roditelja i praćenje detetovog razvoja i uključivanje u obradu kroz tretman) nije ispunjena, te izrečenom merom nije otklonjen rizik razvojne štete niti su stvoreni uslovi za rast i razvoj deteta.

Severina je na ročištu 18. 11. 2019. predložila da se sasluša njen suprug Igor Kojić, kao i svi lekari koji su učestvovali u pregledu deteta nakon incidenta u školi. Međutim, sud navedene svedoke nije prihvatio uz obrazloženje da to nisu lekari koji su učestvovali u lečenju deteta ni u terapijskom procesu, već je Aleksandar bio kod njih na inicijalnom razgovoru po uputu majke. Okolnosti na koje je njihovo saslušanje predloženo nisu odlučne u donošenju odluke o zahtevima stranaka. Sud takođe nije prihvatio da se sasluša Igor Kojić.

Kurir.rs / Ljiljana Stanišić

Foto: Dragan Kadić, Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...