UMRLA PRVA PREDSTAVNICA JUGOSLAVIJE NA EVROVIZIJI: Preminula Ljiljana Petrović u 81. godini
Foto: Printscreen/Youtube

TUGA

UMRLA PRVA PREDSTAVNICA JUGOSLAVIJE NA EVROVIZIJI: Preminula Ljiljana Petrović u 81. godini

Stars -

Ljiljana Petrović (Brod, 1939) bivša je jugoslovenska i sadašnja srpska pevačica iz Novog Sada, prva predstavnica Jugoslavije na pesmi Evrovizije 1961. godine u Kanu sa pesmom Jože Privšeka i Miroslava Antića sa kojom je sa devet poena osvojila osmo mesto.

foto: Printscreen/Youtube

Ljiljana je u leto 1960. pevala na Malom Lošinju, gde ju je zapazio direktor Jugotona. Ponudio joj je snimanje ploče u Ljubljani, gde je čuo Jože Privšek i ponudio joj svoju pesmu, sa kojom je nastupila na Evroviziji. Do tada anonimna pevačica iz Novog Sada, izbija u vrh domaće zabavne muzike, nastupala je na brojnim domaćim festivalima, ali nikada nije bila pobednik, mada uvek medju prvima.

Krajem sedamdesetih godina, lagano se povukla sa estrade. Njena "lična karta" ostala je pesma Jovana Adamova sa kojom je učestvovala na Opatiji 1966. godine "Neka to ne bude u proleće". Od 1989. godine Ljiljana piše haiku poeziju, 1991. objavila je knjigu, a kasnije je počela da komponuje muziku na haiku stihove, po čemu je jedinstvena. Rođena je 1939. godine u Bosanskom Brodu, i do danas živela u Novom Sadu.

foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs/K.Đ/RTV, Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track