KOJIČEVA SNAJKA POSLUJE U MINUSU: Severina prijavila gubitak od 11.841 evra!
Foto: ATA Images

Snašla se

KOJIČEVA SNAJKA POSLUJE U MINUSU: Severina prijavila gubitak od 11.841 evra!

Stars -

Nisu pevači u Srbiji unikatni po tome što vešto i godinama izbegavaju plaćanje poreza državi i pored toga što postoje jasni i strogi zakoni, uredbe i kontrole. Slična situacija sa izbegavanjem plaćanja poreza je i u susednoj Hrvatskoj, a primer jeSeverina Kojić, koja je prijavila da njena firma u 2019. godini ima gubitak od čak 12.000 evra.

foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić

Kurir je juče objavio članak u kojem smo naveli dokaze o tome da Radiša Trajković Đani, Goran Bregović i Stefan Đurić Rasta prijavljuju državi da ne zarađuju skoro ništa tokom godine iako je javnosti dobro poznato da su stekli ogromnu imovinu, o čemu su i sami pričali. Naši sagovornici iz Hrvatske kažu da i njihove estradne zvezde fingiraju zarade i koriste rupu u zakonu. Analizirajući sistem poslovanja firme "Duk prodakšen" za proizvodnju filmova, video-filmova i televizijskog programa, u vlasništvu Severine Kojić, vidi se da je pevačica prijavila veće gubitke od prihoda, pa samim tim nije imala razlog da državi plati porez.

foto: Damir Dervišagić, Ana Paunković

Kojićeva je, prema prijavi tamošnjoj Agenciji za privredne registre, navela da je u 2019. zaradila 99.470 evra, ali je na nematerijalne troškove, kamate, putovanja i slično potrošila ukupno 111.311 evra. Saldo na kraju godine iznosio je minus 11.841 evro. Finansijski kontrolori su uredno proverili Severinina dokumenta i konstatovali da je imala prosečan priliv novca, ali da firma loše posluje i da nema osnova za naplatu poreza.

foto: Damir Dervišagić

Nedavno je u jeku pandemije koronavirusa odjekunla vest da je Kojićeva podnela zahtev u Zagrebu da joj se dodeli pomoć od 430 evra, kao i svim drugim privrednicima koji su se izjasnili da su materijalno pogođeni nastalim stanjem u državi. To je izazvalo gnev i negodovanje u javnosti, pa je Severina brzo poručila preko svog PR tima da je u pitanju nesporazum.

foto: Marija Dejanović

- Zatražena je mera podrške za zaposlenog u firmi, čija je osnovna delatnost organizovanje koncertnih delatnosti koje su odlukom štaba civilne zaštite Republike Hrvatske zabranjeni do daljeg. Takođe, Severinini saradnici, budući da je ona boravila u Srbiji, podneli su zahtev za meru bez njene prethodne saglasnosti i za njenu samostalnu delatnost. Odmah po današnjem saznanju, Severina je zatražila da se sredstva vrate i pokrenut je postupak za opoziv - naveli su oni.

Organizatori koncerata Melos i Mjuzik star u gubicima

Poznati organizatori koncerata su "Melos estrada", vlasnika Baneta Obradovića, kao i "Mjuzik star", čiji je osnivač Raka Marić. Obe firme su prethodnih godina poslovale s gubicima iako su imale velike platne promete.

foto: Marina Lopičić

Tako je "Melos estrada" u 2018. prijavila promet od 1.047.675 evra, ali su na kraju godine prijavili da je sve to potrošeno na rashode poslovanja i da su u gubitku dodatnih 3.820 evra.

"Mjuzik star prodakšen", koji se vodi na ime Žane Marić, u 2019. imao je promet od 110.137 evra. Na kraju su godinu završili gubitkom od čak 27.170 evra.

Raka Marić: Za Rolingstonse sam platio porez milion evra

Raka Marić je svojevremeno izjavio da je njegova firma kao organizator koncerta grupe Rolingstons u Budvi platila čak milion evra poreza.

- Za sve koncerte koje radimo sa stranim izvođačima, ukoliko su ugovoreni fiksni honorari, dužni smo da platimo porez, koji iznosi negde oko 20 odsto. Plus, na to državi još plaćamo PDV i druge pripadajuće poreze - rekao je on 2007. Iz ministarstva finansija Crne Gore tada su saopštili zvaničan podatak da je PDV iznosio 65.000 evra.

Ivan Ercegovčević / foto: ATA Images

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track