00:27

Željko Bebek: Nisam hteo da pevam Ravna ti je Jugoslavija i napustio sam Bijelo dugme

nije voleo što se politika upliće u rokenrol

ŽELJKO I BREGA OTPEVALI PESMU NA ALBANSKOM PA SE RASKANTALI Bebek zbog stiha RAVNA TI JE JUGOSLAVIJA rekao ZBOGOM Bijelom dugmetu

Stars -

Željko Bebek (75) progovorio o detaljima napuštanja grupe Bijelo dugme 1984. Komentirao je izjavu da su nesuglasice počele zbog pesme 'Kosovska' koju je Goran Bregović (70) napisao na albanskom jeziku.

- Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Goran već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi dar-mar Bijelom dugmetu. Počelo mi je smetati što je Goran počeo forsirati to da rock’n’roll mora pljuvati po nečemu i nisam shvatio zašto nam je bila potrebna pesma na albanskom. Nisam bio ni protiv te pesme ni protiv albanskog, ali nisam znao zašto Bijelom dugmetu to treba. Živeli smo u svetu u kojem je taj potez mogao da liči na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao da znači i ovo – ako je već ravnopravnost, onda možemo pevati i na albanskom. To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo da razmišljam šta to meni treba, meni koji sam hteo pevati "Selmu", "Sanjao sam noćas da te nema" ili "Ne spavaj, mala moja, pa sad odjednom pevam pesmu koja ima drukčiju konotaciju - rekao je Bebek.

Selma Boric, Zeljko Bebek
foto: Printscreen/HRT1

- Osim što sam morao da je naučim i što mi je bilo teško da pevam na albanskom, morao sam time preneti i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vreme. Odgovor je došao već nakon dva meseca. Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: "Idemo u novi projekat, OK, ali ovakve poteze više neću tolerisati. Bude li toga, izići ću iz benda'. I onda je došao projekat s pesmama koje nisam mogao da sviram, poput 'Lipe cvatu' sa stihom 'Ravna ti je Jugoslavija', posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja. Nikada se pre u istoriji nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vreme počeo se polako nazirati i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo da određujem stranu, nijednom rečju, nijednom pesmom, a pogotovo nisam želeo biti u funkciji nekog sustava kojem nikada nisam pripadao. Taj status nisam želeo da menjam i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila.

Željko Bebek
foto: Pritnscreen

kurir.rs/večernji.hr

Bonus video:

00:23

SLAVILI SMO ROĐENDAN KAO IVKOVU SLAVU! Dragana Mirković 5 dana se veselila u DVORCU, sin Marko sve SNIMIO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track