PSIHOLOG ALEKSANDRA JANKOVIĆ O KIKINOJ SMRTI: Maltretiranje je vrlo opasno za decu! Trebalo je da ukune NALOGE NA MREŽAMA!
Foto: Marina Lopičić, Printscreen/Instagram

OSVRT STRUČNJAKA

PSIHOLOG ALEKSANDRA JANKOVIĆ O KIKINOJ SMRTI: Maltretiranje je vrlo opasno za decu! Trebalo je da ukune NALOGE NA MREŽAMA!

Stars -

Psiholog Aleksandra Janković upozorava da posledice od nasilja na društvenim mrežama za decu mogu biti vrlo opasne.

Aleksandra Janković
foto: Dragan Kadić

Ona je u izjavi za Kurir, komentarišući samoubistvo gejmerke Kike Đukić, istakla da je vrlo važan segment u borbi protiv bulinga i prevencija, na kojoj se kod nas vrlo malo radi.

- Bilo kakvo maltretiranje uvek ima za posledicu da ne samo ta jedna osoba postaje žrtva nego da svi nagomilani problemi, frustracije, depresivnost koja se javlja kod konkretne žrtve bulinga i mobinga utiču i na porodično okruženje, posebno na decu.

Kristina Kika Đukić
foto: Printscreen/Instagram

Još pre desetak godina saopšteno je da postoji vrlo visok procenat samoubistva dece u porodicama čiji su roditelji bili mobingovani. Kao socijalna bića koja žive u nekim zajednicama i deca i mladi su jako osetljivi na sve što se događa njihovim roditeljima. Ako je neko stalno izložen pritisku, omalovažavanju, diskvalifikacijama i najgorim atributima, to svakako ne može da ostane bez posledica - navodi ona i dodaje:

- Prevencija svakako postoji u smislu da se vodi računa na kojim ste društvenim mrežama, kakve su reakcije i na kraju, kada postoji ta vrsta šikaniranja preko društvenih mreža, onda je možda bolje ukinuti nalog, zaštititi se tako što ćete povratiti svoju privatnost. Uvek je to pitanje rada na samopoštovanju, povratku interesovanja za sebe, za sopstveno osnaživanje, jer ako osoba ima dovoljno samopouzdanja i ima ideju sopstvene vrednosti, teško da će baš tada reagovati na neprijatne komentare.

Kurir.rs/A.P.

Kristina Kika Đukić
foto: Printscreen/Youtube/Kika

Bonus video:

00:46

INFLUENSERKA KIKA PRONAĐENA MRTVA U STANU! Vest o tragediji objavljena na njenom Instagramu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja