00:48

Voditeljka Sceniranja Ljiljana Stanišić letuje u Istanbulu

STIGLA JE SVE DA VIDI

VODITELJKA LJILJA STANIŠIĆ ZNA DA UŽIVA! Umesto luksuznog letovališta odabrala Istanbul, njene fotke PRŠTE, evo šta je sve OBIŠLA

Stars -

Voditeljka Ljiljana Stanišić uživa sa porodicom na godišnjem odmoru. Voditeljka emisije "Sceniranje" na Kurir televiziji otputovala je u Tursku, ali ne u tamošnje luksuzno letovalište već u Istanbul.

Naša novinarka je sa sinovima smeštena u luks hotelu na Bosforu, a ako je suditi po objavama na Instagramu, uživaju "za sve pare". Iako uglavnom javne ličnosti biraju da letuju u Kemeru, Antaliji, Bodrumu, Ljiljana je ove godine odabrala najveći grad u Turskoj jer, kako kaže, sve ima na jednom mestu - i more i šoping i obilazak znamenitosti.

Ljilja Stanišić, Istanbul
foto: Kurir

Sve njene potrebe pred novu sezonu je zadovoljila, pa se orna za rad vraća na posao. Direktno iz Turske Stanišićka je prenela svoj utisak:

- Verujem da je mnogima čudno što letujem u gradu, a ne u nekom letovalištu, ali sam Istanbul želela da doživim na pravi način. Videla sam sve znamenitosti kao što je Aja Sofija iliti crkva Svete mudrosti koja predstavlja remek delo vizantijske arhitekture i umetnosti uopšte. Jedna od najvećih arhitektonskih dostignuća u istoriji čovečanstva upravo je onakva kako je dočarana u dokumentarcima i putopisima koje sam gledala na televiziji - rekla je naša novinarka na početku razgovora i otkrila šta je na nju ostavilo najveći utisak:

Ljilja Stanišić, Istanbul
foto: Kurir

- Mnogo toga, ali recimo Plava džamija koja je veiki građevinski poklon sultana Ahmeta njegovoj prestonici. Veličanstvena je. Čitav prostorni i koloritni efekat unutrašnjosti čini džamiju jednim od najlepših dostignuća osmanske arhitekture. Neposredno iza nje, nalazi se pijaca Arasta. Nema šta nema. Odlično mesto za kupovinu, jer ovde postoje male zanatske radnje koje prodaju veoma kvalitetne suvenire i krpice. Takođe, Galata kula je definitivno najupadljivija građevina orijentalnog grada na Bosforu i nalazi se u starom delu Istanbula, nekadašnjem Carigradu. Nju ne možete da zaobiđete. Kao ni džamiju sultana Sulejmana Veličanstvenog. U tom zdanju vlada neka neopisiva sila i energija. Napolju, u mirnom vrtnom delu, nalazi se osmansko groblje gde su turbe iliti grobnice sultana i njegove supruge Hurem. Vredi videti - kaže Ljiljana i dodaje:

Ljilja Stanišić, Istanbul
foto: Kurir

- Dolmabahče palatu koja je na neki način i simbol grada sam obišla sa broda. Ona pokazuje jasan uticaj evropske dekoracije i arhitekture na Osmansko carstvo u 19. veku. Iako nisam ušla da je pogledam iznutra, moćna građevina je na mene ostavila jak uticaj kao i Camilica brdo odakle puca pogled na maltene ceo Istanbul. Ulicu Istikal obavezno treba obići. Ma, verujte da je ceo utisak savršen. Dok sam satima šetala ulicama ovog velegrada i posmatrala njegove ljude, njihove svakodnevne rutine, ponašanje, uređenje lokala i uslugu koju nude tokom desetodnevnog boravka sam Istanbul upoznala na najbolji mogući način, i to je malo - tvrdi ona.

Ljilja Stanišić, Istanbul
foto: Kurir

Interesovalo nas je i kakve su plaže s obzirom na to da Istanbul nije poznat kao letovalište:

- Plaže su im uređene, voda je čista, cene su pristupačne, nema gužve, a blizu nam je hotela. Za mene je ovo letovanje bilo maksimalno ispunjeno, kvalitetno, a odmorila sam i dušu i telo - kaze Stanišićka.

1 / 6 Foto: Kurir

Tokom boravka u Istanbulu voditeljka Sceniranja je išla i na krstarenje - kako turističkim brodom tako i jahtom koju je iznajmila, pa je imala priliku da vidi ceo grad.

- Potpuni utisak je tek kada grad posmatrate sa mora. Krstarili smo i danju i noću. Naime, jedno veče smo krstarili turističkim kruzerom, a poslednji dan smo iznajmili jahtu. Tad je užitak kompletan, naročito ako umeš da se iscenjkaš za cenu, što meni nije problem, a i Turci su poznati po tome da vole da trguju. Inače, Istanbul je izabran za Evrovski glavni grad kulture 2010. godine zajedno s Pecuhom u Mađarskoj i Esenom u Nemačkoj i to sa punim pravom. Turci i te kako neguju kulturu, tradiciju čuvaju i ne možete da vidite nekultuno obučeno stanovništvo. Bar ja nisam imala tu priliku. Za mene je letovanje u Istanbulu pun pogodak i svakom bih preporučila - zaključuje Stanišićka.

Kurir.rs

Bonus video:

00:49

NEISPRIČANE PRIČE O TOMI ZDRAVKOVIĆU: Večeras u 21 čas Ljilja Stanišić sa gostima o kralju kafane i nepopravljivom boemu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track