MUŽ JE JURIO NOŽEM, PRODAVALA HILJADE PLOČA, A KUĆI MUZLA KRAVE: Evo kako je živela Mica Trofrtaljka, znala je sve o ESTRADI!
Foto: Printscreen Youtube

ŽIVOTNA PRIČA

MUŽ JE JURIO NOŽEM, PRODAVALA HILJADE PLOČA, A KUĆI MUZLA KRAVE: Evo kako je živela Mica Trofrtaljka, znala je sve o ESTRADI!

Stars -

Legendarna pevačica Mica Trofrtaljka koja je preminula 2020. godine ostala je upamćena po svojim vrcavim, šaljivim pesmama sa prikriveno erotskom tematikom, ali i po epozodnim, no svejedno upečatljivim ulogama u filmovima.

Početkom devedesetih, Mica je već bila u "penziji" što se tiče pevanja. Dok je bila aktivna susretala se sa osudama zbog provokativnih stihova, a u starosti je imala prilike na televiziji da vidi polugole pevačice i da čuje tekstove provokativnije od onih koje je ona pevala.

Mica Trofrtaljka
foto: Printscreen/youtube

O ovome je 1994. godine govorila za časopis "Sabor" i objasnila i kakve je probleme imala zbog odluke da postane pevačica, koja se nimalo nije svidela njenom ocu, ali ni suprugu.

"Turam, guram, pa neće da uđe, moja noga a cipele tuđe", "Imam nešto, 'al ne dam", "Moja roba, moj duđan", "Predem vunu i kučinu", "Uteraj mi, uteraj kola u garažu" i još mnoge druge pesme, Milica je izvodila u mini suknji, po kojoj je i dobila nadimak.

Mica Trofrtaljka
foto: Printscreen/Premijera

Mica je kasnije živela u selu Milićevci, osam kilometara od Čačka, mirno i povučeno.

- Otac nije mogao ni da zamisli da budem pevačica, a kamoli da mi dozvoli. I sa mužem sam imala krupnih razmirica. Doživljavao je teške trenutke, jer mu je svet svašta pričao o meni. Nagovarali su ga da me otera pošto ću mu, navodno, prodati imanje, rasturiti kuću, i slično. Nikada neću zaboraviti te tri godine provedene u kafani kada su razmirice bile i najžešće. Čak me je muž zbog ogovaranja okoline i ljubomore jurio sa nožem. Pretio je da će sa njim doći u kafanu gde ja pevam i napraviti rusvaj. Rekla sam mu: "Ako se sa nožem pojaviš u kafani svi će da se dignu na tebe i izgubićeš glavu bez veze. Otkud će oni da znaju da si mi muž. S druge strane, mene obožavaju i ne daju da mi bilo ko nanese zlo. Zar ćeš da dozvoliš da nam deca postanu siročad". Sve se to, ipak, lepo završilo - pričala je svojevremeno Mica.

Mica Trofrtaljka
foto: Printscreen/youtube

Nisu samo otac i ljubomorni muž bili iskušenje za Micinu karijeru. I koleginicama je smetao njen lični život. To su joj i otvoreno stavljali do znanja.

- Dovedem jednu koleginicu u vreme svoje najveće slave ovde kod mene u selo, a ona počne da me nagovara da sve to ostavim i odem u grad. Međutim, meni to nije padalo na pamet, na prvom mestu mi je uvek bila porodica. A pogledajte ove današnje pevačice se razvode za pet minuta... Sećam se i danas kako mi se narod čudio što posle "tezge", dođem kući pa kopam kukuruz, uređujem baštu, muzem krave, a ploče mi se prodaju u stotinama hiljada primeraka. A bila sam u prilici da obiđem ceo svet. Sedam godina sam živela i pevala u Nemačkoj, ali nikada nisam došla u iskušenje da ostavim selo, muža, i decu - pričala je Mica.

- Govorili su mi da su mi pesme kič i šund. Ja ih pitam da mi objasne šta im to znači, a oni ne znaju. Jedino su me stalno puštali na Radio Vrnjačkoj Banji i Radio Valjevu. Na sreću, bojkotovanjem mojih ploča nisu mogli ništa da postignu. Narod je čekao u redu kao danas za hleb kako bi kupio moja izdanja. Šezdeset osme godine "tresla" se zemlja od mene i Meha Puzića. On je snimio ono "O majko, majko", a ja "Davorike, dajke" i prodali smo po 400.000 primeraka. I kasnije sam beležila visoke tiraže, ali mi se nijedna ploča nije prodala toliko. Doduše, počeli su mnogi da me kopiraju. Pojavili su se "Rokeri s Moravu", pa Lepa Brena, itd. Za sve njih je bilo mesta na radiju i televiziji samo za mene nije. Probilo mi je uši ono od "Bjelog dugmeta" - "Vidi guzu moje curice" ili, pak, sada ovo od Džeja "Seksi ritam". To za njih nije šund, a ono što sam ja pevala jeste. Ma, znam šta je u pitanju? Para vrti gde burgija neće - govorila je Trofrtaljka.

Mica Trofrtaljka
foto: Printscreen/youtube

- Sada je erotika preplavila estradu. Svaka koja se dočepa mikrofona prvo što uradi dobro se razgoliti, a to nije to. Bitan je glas. Više to nikoga ne uzbuđuje. Narod je prezasićen. Nisam se ni ja mnogo otkrivala. Nosila sam miniće, ali je to sve bilo sa ukusom. Publika me po njima prepoznavala. Zbog trofrtaljke nikada nisam imala problema sa publikom. S druge strane, kako smo se mi pevači poštovali među sobom. A ovo sada, ne daj bože. Niko nikom da pomogne, niko nikog da razume, svađaju se među sobom, tuku, druže se sa ološima. A ni publika nije kao nekada, ne zna da ceni prave umetnike - pričala je ona.

Podsetimo, Milica Ostojić, folk zvezda bivše Jugoslavije poznatija kao Mica Trofrtaljaka, sahranjena je 2020. godine uz prisustvo rodbine i prijatelja na porodičnom groblju u selu Milićevci kod Čačka.

Kurir.rs/Nportal/Sabor

Bonus video:

01:32

NA IVICI SKANDALA! Ana Nikolić momentalno napustila intervju: Postavili joj pitanje o gej paradi - PEVAČICA EKSPLODIRALA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja