18 GODINA BEZ LEGENDARNOG MINIMAKSA Od mnogih PEVAČA napravio ZVEZDE, a oni ga ZABORAVILI, zbog ovoga je ISPISAO ISTORIJU!
Foto: Printskrin/Jutjub

ŽIVOTNA PRIČA MILOVANA ILIĆA

18 GODINA BEZ LEGENDARNOG MINIMAKSA Od mnogih PEVAČA napravio ZVEZDE, a oni ga ZABORAVILI, zbog ovoga je ISPISAO ISTORIJU!

Stars -

Televizijska legenda i jedan od najomiljenijih voditelja ikada, Milovan Ilić Minimaks preminuo je nakon borbe sa opakom bolešću 10. februara 2005. godine.

Iza njega su ostali brojni intervjui, aforizmi i humoreske, njegov život bio je neobičan, a način na koji je vodio i njega i emisije nekovencionalan.

Poznat po šarmantnosti, oštroumnosti, brzim i britkim mislima, Milovan Ilić Minimaks objavio je sedam knjiga aforizama i dve knjige poezije.

- Rođen sam 5. novembra, u znaku škorpije, što mi je posebno drago. Jer, da mogu da biram horoskopski znak, opet bih izabrao škorpiju, koja je dosta nezgodna, a čujem da ima - ispričao je Minimaks u jednom intervjuu.

Minimaks
foto: Printscreen

Objavljivao je humoreske u “Politici”, ubrzo je počeo da radi u satiričnom listu “Jež”, a svoju radio emisiju “Minimaks” - minimum govora, maksimum muzike, pokrenuo je 1967. godine. Po toj emisiji je dobio svoj čuveni nadimak. Za samo mesec dana i emisija i on postali su neverovatno poznati.

Kasnije je prešao na male ekrane kada je doživeo ogromnu populatnost. Kroz njegovu emsiju "Minimaksovizija" koja se emitovala na televiziji Pink prošlo je mnogo lica sa estradne i medijske scene, a nakon gostovanja gotovo svako je postao poznat i napavio svoju karijeru.

Milovan Ilić Minimaks
foto: Printskrin/Jutjub

Roditelji i usvojena sestra

Kako su se njegovi roditelji razveli, majka se preudala, a njegov očuh je odlučio da usvoji napuštenu devojčicu iz niške bolnice.

- Svom ocu Dragoljubu bio sam jedino dete, a moja majka se kasnije ponovo udala i u tom braku rodila ćerku, a jednu devojčicu je usvojila. Zbog toga smatram da imam dve najrođenije sestre, između ostalog i zato što sam odrastao sa njima - govorio je on.

Milovan Ilić Minimaks
foto: Printskrin/Jutjub

Neke poznate ličnosti sa radošću se sećaju njegovih anegdota, te rado prepričavaju razne dogodovštine sa snimanja.

Minimaks
foto: Kurir Televizija

Jedna od njih je Suzana Mančić, koja je u emisiji na Kurir televiziji, otkrila jedan od kako kaže najboljih saveta koje je u životu dobila.

- Od Minimaksa sam dobila jedan fantastičan savet a to je: "Mala, pamet u glavu i d*pe uza zid". Tim rečima. Nisam do tada upoznala čoveka koji je bio toliko duhovit i koji toliko brzo misli. Shvatila sam da moram da nađem neki svoj stil. Divno smo sarađivali - voleli smo da putujemo, jedemo i pijemo, da se šalimo - ispričala je Suzana Mančić u sećanju na Minimaksa.

Big Lale
foto: Printscreen/Premijera

Takođe, poznati srpski mađioničar Lazar Antić, poznatiji kao Big Lale, priznao je da mu preminuli drug i saradnik veoma nedostaje. Ali ne samo njemu, već i čitavom domaćem šou biznisu.

- Najviše mi Mića fali u situacijama kada se okupi staro društvo, počnu da se pričaju vicevi, šale. Niko to ne ume da radi kao što je on znao. Za mene Minimaks nije umro, ne mogu i danas da prihvatim da više nije među nama. Ja volim da kažem da je on na dugogodišnjoj turneji sa koje još nije vratio - pričao je sa setom u glasu čovek koji je čuvenom voditelju bio desna ruka u njegovoj emisiji "Maksovizija“.

Vladimir Ilić Ila, Minimaks
foto: Printscreen/Youtube, Zorana Jevtić

Njegov sin, Vladimir Ilić Ila, dok se još nije povukao iz javnosti, često je govorio o svom ocu i zvezdama kojima je pomogao, te je neretko isticao da su ga mnogi nakon smrti zaboravili.

- Ćaletu sam govorio da ima osobinu koja mu je ujedno i mana i vrlina - bio je dobar čovek. I eto danas ga niko i ne spominje. Greota. On je pre svega bio novinar i humorista. Posle je počeo da radi emisije "Tup tup" i "Mini maks" - minimalno razgovora, maksimalno muzike. Tako je on i dobio nadimak Minimaks. O tome govori podatak da sam, kada je mama umrla, dobio duplo više telegrama nego kada je ćale umro. Jer mama kada je umrla, tata bi video te telegrame da je izašao iz bolnice. Onda kad je tata umro ko je imao da vidi te telegrame. Svi su samo iščezli, a kuća nam je bila puna 24 sata dok je otac bio živ - govorio je tada Vladimir.

Milovan Ilić Minimaks
foto: Printskrin Youtube

Voditelj je bio poznat i po šalama i prozivkama na račun estrade, te svi pamte njegovo izlaganje u vreme inflacije kada je potkačio pevače i naveo da je njima lako jer imaju iza sebe bogatstvo za razliku od glumaca koji nemaji i zato idu na proteste protiv tadašnje vlasti.

Milovan Ilić Minimaks
foto: Printscreen/Youtube/Pink

Družio sa mnogim estradnim kolegama, a kada se razboleo, Kemal Monteno i Arsen Dedić su se pobrinuli da mu obezbede mesto u bolnici u Padovi. Ipak, privatno nikada nije bio dobar sa poznatima.

- Ne sećam se da je neki pevač ili bilo ko sa estrade ikada ušao u moju kuću, jer posao je jedno, a privatnost drugo - isticao je Minimaks.

Ispred svog vremena

Nekada davno su njegovi aforizmi bili smešni milionima radio slušalaca, a kako mnogi kažu danas su tužna realnost.

Ovo su samo neki od njih koji se pamte:

1. Ne znam da li će nas Evropa primiti, ali Afrika nas je već stavila na listu čekanja.

2. Godišnjica Kosovske bitke biće proslavljena čim se bitka završi.

3. Rekli smo istorijsko NE. Možda bismo rekli još nešto da smo znali strane jezike.

4. Ovoliki neuspesi. Pa, to još nikome nije uspelo!

5. Srbi žele da žive u jednoj državi. Švedskoj, recimo.

6. Možda bi neki prodali zemlju. Ali, ko će ovo da kupi.

7. U pravu ste, mada bi logičnije bilo da ste u zatvoru.

O životu slavnog Minimaksa mediji su često pisali, a nije tajna da je bio miljenik žena. Međutim, kako je jednom prilikom ispričao, "mnoge od njih je želeo, a samo dve je odveo pred oltar”. Prvi put se oženio kada je imao samo 22 godine, a tokom prvog 12 godina dugog braka dobio je sina Igora. Nakon razvoda od prve supruge, legendarni voditelj rešio je da po drugi put stane pred oltar, a ljubav sa Biljanom potrajala je sve dok ih njena smrt 2004. godine nije rastavila.

Minimaks je tokom braka sa Biljanom dobio dvoje dece, sina Vladimira, koga smo svi dobro upoznali kao člana muzičkog sastava Sha-Ila i ćerku Anu, koja se retko pojavljuje u medijima.

Kurir.rs/J.M.Đ.

Bonus video:

02:00

MINIMAKS JE MNOGO URADIO ZA MOJU KARIJERU! Nele šokirao pričom: Napravio je VELIČANSTVEN potez koji mu NIKAD NEĆU ZABORAVITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track