SKANDAL KOJI JE TRESAO BIVŠU JUGU! Silvani zabranili KONCERT u Zagrebu! Gosti pevači došli i IZVISILI! Ovo je pozadina afere
Foto: Printscreen YouTube

i ranije se dešavalo

SKANDAL KOJI JE TRESAO BIVŠU JUGU! Silvani zabranili KONCERT u Zagrebu! Gosti pevači došli i IZVISILI! Ovo je pozadina afere

Stars -

U zadnje vreme česte su teme zabrana nastupa narodnjaka u Hrvatskoj. Poznati su slučajevi iz Pule, Splita, Zagreba... Nezadovoljni su statusom narodne muzike u Hrvatskoj čak i pevači koji tamo žive i rade.

I u bivšoj Jugoslaiji narodnjaci su se teško probijali do programa tadašnje RTV Zagreb ili lokalnih radio stanica. Mogli su se povremeno čuti Toma Zdravković, Himzo Polovina, Silvana Armenulić, a kasnije Hanka Paldum, Miroslav Ilić, Meho Puzić...

Silvana Armenulić
foto: Zoran Kuzmanović Munja

Na tadašnjoj RTV Zagreb teško su mogli nastupati i izvođači tadašnjeg „Jugotona", jedne od najjačih diskografskih kuća, poput Tozovca, Kalezića, Konjevića... Bili su dozvoljeni samo koktel koncerti, na kojima su zajednički nastupale zvezde narodne i zabavne muzike.

Jedan slučaj iz 1975. godine izazvao je skandal. Naime, u novosagrađenoj reprezentativnoj koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski" u Zagrebu zakazan je solistički koncert legendarne Silvane Armenulić, tada jedne od najvećih zvezda. Kao njeni gosti su bili najavljeni orkestar Ljubiše Pavkovića, Tozovac, Usnija Redžepova, Meho Puzić, Zoran Kalezić, Cune i sestra Mirjana Bajratarević.

Nekoliko dana pre koncerta bila su rasprodata sva sedeća mesta (oko dve hiljade) te još toliko karata za stajanje.

Bio je to prvi koncert jedne zvezde narodne muzike u ovoj kultnoj koncertnoj dvorani, koja se smatrala prestižnom u Jugoslaviji. Inače, otvorena je 29. decembra 1973. godine, a tada je nastupala Zagrebačka filharmonija.

Silvana Armenulić, Branko Pešić
foto: Kurir Arhiva

Šok će uslediti na generalnoj probi. Iako su bili obavezni ugovorom da obezbede posebno ozvučenje, organizatori - dvorana "Vatroslav Lisinski" nisu ispoštovali ugovornu odredbu. Na razglas se čekalo skoro dva sata, a kako se izgubio svaki trag direktoru dvorane, bilo je jasno da su Silvana i njeni gosti prevareni, te da je nekome zasmetao koncert narodnjaka u „Vatroslavom Lisinskom".

Zoran Kalezić
foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Svima nam je to teško palo. Silvana je plakala. Bilo joj je žao publike - pričao je svojevremeno Zoran Kalezić.

Ljubiša Pavković
foto: Petar Aleksić

A Ljubiša Pavković, harmonikaš i šef orkestra koji je pratio Silvanu se seća tog trenutka i ispričao je kako je Silvana ispoštovala svakog učesnika.

- Bez obzira što je propao koncert, ona je svakom isplatila honorar. Svi smo odbijali da uzmemo honorar, ali ona je insistirala da nam se isplate dogovoreni iznosi. Silvana je bila veliki profesionalac - rekao Pavković.

Kurir/ Express

Bonus video:

03:13

GOCA BOŽINOVSKA IMA PROGONITELJA: Osam godina je uznemirava, zove na telefon i ponavlja samo jednu stvar (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track