Kokan: Ništa ne rade, a primaju 62.000!

Kokan: Ništa ne rade, a primaju 62.000!

Stars -
Upravnik Ateljea 212 tvrdi da ne postoji nijedan ekonomski i profesionalni razlog za najavljeni štrajk glumaca 1. oktobra

Nisam kriv.Upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović, čiju smenu već mesecima traži 25 od ukupno 33 zaposlena, gostujući u emisiji „Hoću da znam“ na B92 naglasio je da ne postoji nijedan ekonomski i profesionalni razlog zbog kog bi ansambl stupio u generalni štrajk 1. oktobra.Na pitanje voditeljke Nataše Odalović šta mu znači izjava da neće da da ostavku, odgovorio je da mu je žao što je do skandala došlo, ali da se ne oseća i njegovim vinovnikom.- Učinio sam sve da do njega ne dođe. Ostavka se podnosi ako ste za nešto krivi i kada snosite odgovornost za loše stanje u nekoj kući, a svi parametri govore da smo mi bili izuzetno uspešni. Svoje glumce beskrajno poštujem, ali ne mislim da od popularnosti možemo da napravimo pravnu kategoriju - naglasio je Kokan:- Ni profesionalni ni ekonomski razlozi glumaca nisu ugroženi. Ne može da se sve spušta na nivo lične netrpeljivosti. Atelje 212 nije vlasništvo ni njegovih glumaca, niti moje privatno. To je jedna od najznačajnijih institucija kulture u istoriji našeg naroda.Kokan se osvrnuo i na dokumentaciju koja pokazuje da je kao upravnik potpisao autorski ugovor sa samim sobom kao rediteljem predstave „Kosa“ odredivši proviziju pet posto od prodatih karata, te da je na osnovu toga zaradio 960.277,41 dinar bruto.- Što se tiče moje „bahatosti“ u vezi s ansamblom, to apsolutno nije tačno. Voleo bih da bilo koji od mojih glumaca kaže da li je na bilo koji način za ove tri godine sankcionisan. Ja odgovorno tvrdim da nije. Naši glumci, u zemlji gde je prosečna plata građana 30.000, imaju prosečnu mesečnu platu 62.000 dinara! U zemlji gde više nema para ni za šta, pa ni za kulturu, ponašati se tako u maniru slobodnog umetnika, a primati stalnu platu svakog meseca, ne mislim da je moralno - istakao je Mladenović.

Nenad Jezdić
Nenad Jezdić

Branimir Brstina
Branimir Brstina

Anica Dobra
Anica Dobra

Jezdić, Brstina i Anica Dobra izbegavaju posaoU Vestima Prve TV Mladenović je naveo da su glumci Ateljea 212 prijavili u proteklom periodu 1.811 radnih dana izuzeća zbog bavljenja drugim poslovima.- Za tri godine čak 42 puta su glumci odbili da igraju ponuđene uloge, napravivši time štetu od šest miliona dinara zbog angažovanja glumaca sa strane. Nekad su to bili razlozi koje mogu da razumem, ali da postane pravilo da im se ne dopada uloga, da se ne vide u komadu, a da igraju u drugim projektima van matične kuće i da za svoju nemaju vremena, a da pritom redovno primaju platu, to nigde nema! Anica Dobra za 18 godina odigrala je dve premijere, Branimir Brstina za 15 godina šest premijera, Nenad Jezdić igra jednom u šest godina. Naši glumci prosečno svakog sedmog dana odigraju predstavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track