KUĆA SEVDAHA: HALJINE I ODELA, PLOČE I SLIKE KOJE SU PRIPADALE MAJSTORIMA SEVDAHA! A ovaj pevač je ovde imao PRVI nastup (FOTO)
Foto: Kurir

nostalgija

KUĆA SEVDAHA: HALJINE I ODELA, PLOČE I SLIKE KOJE SU PRIPADALE MAJSTORIMA SEVDAHA! A ovaj pevač je ovde imao PRVI nastup (FOTO)

Stars -

Muzej Art kuća sevdaha posvećen je tradicionalnoj gradskoj lirskoj pesmi i nalazi se u srcu Baščaršije u Sarajevu.

Smešten je u prostorijama koje su nekada služile kao skladište robe sarajevskih trgovaca. Ovaj muzej je prava oaza. Prepun je predmeta koji su nekada pripadali najvećim majstorima sevdaha poput Hanke Paldum, Himze Polovine, Zaima Imamovića, Ismeta Alajbegovića, Safeta Isovića, Zehe Deović, Nade Mamule, Zore Dubljević i mnogih drugih.

1 / 6 Foto: Kurir

Biografije ovih velikana, instrumenti na kojima su svirali, značajne nagrade koje su osvojili, plakati koji su najavljivali njihove nastupe, arhivski snimci i odeća koju su nosili, sve je to deo bogate kolekcije ovog kultnog mesta. Prolazeći kroz sobe, posetioci na najbolji način mogu da vide sve o velikanima koji su ostavili neizbrisiv trag u sevdahu. Ono što dodatno razlikuje ovo mesto od ostalih je što u ovom prostoru postoji samo jedan žanr muzike - najlepše sevdalinke, koje odzvanjaju prostorom. A tu je i natkrivena bašta, u kojoj svi koji dođu mogu da predahnu i popiju piće.

Ekipa Kurira našla se na licu mesta i iskoristila priliku da razgovara s jednim zaposlenih.

- Nismo ni slutili da će ovo mesto brzo zaživeti i da će biti ovoliko popularno, kako među ljudima s Balkana tako i onima iz sveta. Ovo je nezaobilazno mesto za sve turiste. Mnogi i ne znaju ko su svi izvođači, ali vole da vide to nešto što je ostalo iz prošlog vremena. Ovde vlada jedna nostalgija svakodnevno. Mnogo je i onih koji bi trebalo da se nađu na zidovima muzeja, ali prostora više nema. Ali Nedeljko Bilkić, Ferid Avdić, Zekija Čuturić, Ksenija Cicvarić i mnogi drugi neće biti zaboravljeni. Posla imamo, uglavnom u jutarnjim časovima. Ovde je, na primer, svoj prvi nastup imao - od mladih izvođača koji i dalje čuvaju od zaborava ovu vrste muzike - Božo Vrećo. On je prvi put zapevao upravo ovde.

1 / 8 Foto: Kurir

Na naše pitanje da li neko od poznatih ličnosti čiji radovi krase ovaj prostor dolazi u muzej, zaposleni nam je rekao da često svraća Hanka Paldum:

- Mnogi, nažalost, više nisu među nama, ali Hanka nam je čest gost. Ona živi u blizini, pa često svrati s drugaricama kad je tu. Njoj je ovo omiljeno mesto u Sarajevu, voli da čuje i neke svoje pesme dok ispija kafu.

Kurir.rs/ M. Jović

Bonus video:

00:21

KRALJICA SEVDALINKI PEVALA NOVAKU NA UVCE: Hanka Paldum zapevala CRNE KOSE, a Nole pao U SEVDAH (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track