"VALJAO SAM BENZIN, ŽIVEO OD HUMANITARNE" Bolna ispovest našeg glumca: Tražio sam drva da se UGREJEMO, a on je repetirao pušku...
Foto: Printscreen

"VALJAO SAM BENZIN, ŽIVEO OD HUMANITARNE" Bolna ispovest našeg glumca: Tražio sam drva da se UGREJEMO, a on je repetirao pušku...

Stars -

Glumac i voditelj Dragan Marinković Maca o privatnom životu ne govori često, ali je u jednoj velikoj ispovesti izneo potresne detalje o odrastanju.

- Svašta smo preživeli tih ratnih godina. Nismo imali čime da se grejemo, pa sam otišao u jedan napušten lokal, razbio vrata i iščupao plakare i parket. Krenuo sam da to nosim kući da bismo majka i ja mogli da se grejemo. Međutim, u jednom trenutku ispred mene se stvorio policajac i repetirao je pušku. Rekao sam mu: "Šta je, pi*ko, pucaj!" Ali na svu sreću, samo se okrenuo i otišao. U glavi mi je bilo samo to da donesem kući drva, da mogu majku i sebe da ogrejem - rekao je Maca.

serija Pad, Dragan Marinković Maca
foto: Zorana Jevtić

- Živeli smo od humanitarne pomoći, a ja sam usput 'valjao' i benzin. Sećam se da je litar benzina bio oko 40 maraka, a litar ulja čak 180 maraka! Tih ratnih godina grejali smo vodu na peći da bismo se okupali. Bila su to teška vremena, neki ljudi su proveli godine u podrumu bez struje i vode.

Bez obzira na sve, Marinković tada nije ni pomišljao da napusti Sarajevo.

- Nisam hteo da odem, jer znam da majku ne bih našao živu da sam je ostavio. Rat je najveće zlo, smeće i go*no. Ne daj ga Bože nikome.

On se prisetio najbolnijih trenutaka, nemaštine i bede.

Dragan Marinković Maca
foto: Damir Dervišagić

Macini roditelji rastali su se kada je on imao godinu dana. Glumac je odrastao sa majkom u Sarajevu, a sa ocem Budimirom ostao je u dobrim odnosima. Inače, njegov otac ženio se devet puta. Tatu od milošte zove "padre" i ne zamera mu što nisu proveli zajedno više vremena:

- Tata je bio arhitekta. Zbog posla je dosta putovao, pa je radio u Banjaluci, u Skoplju, a jedno vreme i u Sarajevu. Tada je i upoznao moju majku, a razveli su se kada sam ja imao oko godinu dana. Ništa mi nije falilo zato što sam dete razvedenih roditelja. Moj padre je zbog posla stalno putovao po bivšoj Jugoslaviji i provodili smo zajedno onoliko vremena koliko smo mogli. Što bi se reklo: bio je jedan tipičan "otac na službenom putu". Nije bio strog, za razliku od majke. Jednom dok smo igrali bilijar, izvadio je cigarete i rekao mi: "Hoćeš da zapališ?" Eto, toliko je bio opušten sa mnom.

Dragan Marinković Maca, Ispovest
foto: Damir Dervišagić

Macin tata nije doživeo da upozna njegove sinove:

- Preminuo je kada sam ja imao 13 godina i teško sam sve to podneo. Tog dana kada je umro, mama je došla s posla i rekla mi: "Moram nešto da ti kažem." Odmah sam znao šta se desilo. Žao mi je što nije još poživeo, voleo bih da mogu ponovo da popričam sa njim i čujem neke njegove životne stavove. Svaki trenutak sa njim bio je poseban, padre je bio veliki šmeker.

kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track