KAFANA PROPALA, KULTNI DELOVI SKROZ PROMENJENI, A DOMOVI... Ovako danas izgledaju mesta gde je snimljena Žikina Dinastija
Foto: Petar Aleksić, printskrin

KAFANA PROPALA, KULTNI DELOVI SKROZ PROMENJENI, A DOMOVI... Ovako danas izgledaju mesta gde je snimljena Žikina Dinastija

Stars -

Filmski serijal "Lude godine", poznatiji kao "Žikina dinastija", sniman je pre skoro pola veka. Replike, likovi i određena mesta na kojima su se snimale scene postali su kultni, a mnogi i danas uživaju uz humor Žike Pavlovića, njegovog prijatelja Milana Todorovića, Marije i Bobe i njihovog sina Miše.

Ekipa Kurira posetila je mesta gde su živele i družile se porodice Pavlović i Todorović, a evo kako ona danas izgledaju.

1 / 3 Foto: Printscreen

Zgrada u kojoj je Marija živela s roditeljima u prvom delu serijala nalazi se u centru Beograda. Stan na prizemlju iz kog je krišom preko prozora pričala s Bobom u privatnom je vlasništvu, te nije bilo moguće pogledati njegovu unutrašnjost. Spoljašnost zgrade ostala je ista.

1 / 5 Foto: Printscreen YouTube

Nedaleko od doma Todorovića je i gimnazija koju je Marija pohađala. To je zapravo Osnovna škola "Kralj Petar Prvi", inače najstarija srpska škola, osnovana 1718. godine. Ona je poznata i po đacima koji su ostavili veliki trag u našoj istoriji: Mihajlo Petrović Alas, Stevan Mokranjac, Moša Pijade, Pavle Savić, Lola i Jurica Ribar, Vladeta Jerotić, Svetozar Gligorić, Ružica Sokić, Nikola Simić, Boža Prodanović, Minja Subota.

1 / 3 Foto: PrintScreen

Vila na Dedinju u kojoj Milan i Jelena žive u narednim delovima serijala dobro je poznata domaćoj publici. U njoj su snimane i serije "Jelena", "Bolji život", "Senke nad Balkanom", kao i spotovi Cece Ražnatović za pesmu "Kukavica" i Ilde Šaulić za numeru "Stani, dušo".

00:14

Ovako danas izgledaju mesta gde je snimana Žikina Dinastija

- Kuća je u vlasništvu Katinke Milošević, koja u njoj živi sa sinom Jovanom i njegovom porodicom, ali rado je iznajmljuju za potrebe filma. Ne znam koliko novca uzimaju i da li su se obogatili od toga, ali znam da su postali najpoznatiji u kraju. Prolaznici često prepoznaju kuću, fotografišu je, ali ne smeta to njima - rekla nam je jedna komšinica.

Mi smo pozvonili, ali niko nam nije otvorio, iako je neko, rekli bismo, bio u kući. Automobil je bio parkiran, a prozor otvoren.

Za razliku od razkošnih domova porodice Todorović, Žikini stanovi nalaze se na skromnijim lokacijama - u naselju Braće Jerković i u blokovima na Novom Beogradu.

1 / 6 Foto: Printscreen

- Odvešću vas do Žikine zgrade, živim odmah pored. Davno se snimalo ovde, ali dobro se sećam toga, mi deca smo izluđivali tu ekipu. Bili smo dosadni, ali nisu se ljutili. Bila je to senzacija za celo naselje. U stanu u kom su snimali živeo je jedan čupavi tip, Zoran Čalić (režiser serijala, prim. aut.), koji ga je ustupio za snimanje. Zgrada je ostala ista, kao i staza kojom su Žiki i Dari dolazili svatovi, samo je u međuvremenu izrastao jedan veliki hrast - rekao nam je komšija iz Ulice braće Jerković.

1 / 6 Foto: Petar Aleksić

Na Novom Beogradu, u Bloku 23, nalazi se stan koji je Žika ustupio unuku Miši. Komšije su nas ljubazno pustile da snimimo hodnik zgrade u kom je Žika spavao čekajući da Miša "razvije film".

1 / 5 Foto: Printscreen

Ono što je zanimljivo jeste da je kafana u kojoj su sedeli, a u kojoj je Miša kao dete prodavao lozove, ostala u potpunosti ista. Nalazi se odmah ispred ulaza zgrade, i dalje radi, puna je gostiju, a reklama i logo nisu promenjeni još od osamdesetih.

1 / 6 Foto: Printscreen

Za razliku od nje, kafana u kojoj su se Milan i Žika prvi put napili i sprijateljili se više nije otvorena. Unutrašnjost je i dalje ista, na stolovima su stolnjaci, na kaminu stoje boce vina, ali izlog je prekriven prašinom, a zlatno burence koje je nakačeno na zid truli.

1 / 5 Foto: Printscreen

U naselju Višnjička banja Boba i Marija su dobili stan s pogledom na Dunav. Ceo kompleks izgleda prilično sređeno. Stanovnici okolnih ulica koje smo sreli doselili su se nakon snimanja, dok starosedelaca gotovo da nema.

1 / 3 Foto: Printscreen

Poljubac Marije i Bobe snimljen je na vrhu solitera na Zemunskom keju. Okolina zgrade dosta je promenjena, mnoštvo novih lokala nalazi se oko nje, kao i park koji tada nije postojao.

1 / 4 Foto: Printscreen

Ipak, mesto koje se najviše promenilo je kej na kom Žika "fata ribe". Na tom mestu sada se nalazi elitno naselje Beograd na vodi, a šetalište je popločano tačno do mesta gde je čuveni Gidra zabacio udicu i odakle već pola veka izmamljuje osmehe nacije iznova i iznova.

Bonus video:

01:31

GLUMICI TRAŽILI DA SE SKINE DO GOLE KOŽE! Bila u frci, nije znala šta će, a onda joj prišao LEGENDARNI GIDRA i rekao joj OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track