Monika Beluči kod Kuste u Drvengradu

Kustendorf

Monika Beluči kod Kuste u Drvengradu

Stars -
Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 28 filmova mladih autora iz 18 država

BEOGRAD - Šesti međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, održava se od 16. do 22. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, a "Retrospektiva velikana" biće posvećena jednom od najznačajnijih filmskih autora današnjice Džang Jimou.Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 28 filmova mladih autora iz 18 država: Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugala, Singapura, Srbije, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske.Međunarodni žiri čine izraelska spisateljica i glumica Alona Kimhi (predsednica), američki filmski producent, direktor produkcije i asistent režije Majkl Hausman i srpski teoretičar medija i filmski i TV režiser prof. dr Oleg Jeknić.

Nagradu za najbolju kameru "Vilko Filač" dodeliće žiri u sastavu: dobitnik nagrade Oskar, poljski direktor fotografije i režiser Januš Kaminski, poznati češki kamerman Martin Šec i proslavljeni srpski motažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.Kao i prethodnih godina, selektor takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

U okviru "Retrospektive velikana" Jimou će nakon projekcija svojih filmova održati nekoliko radionica. Biće prikazani filmovi "Ni jedan manje" (1999) koji je osvojio Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji i "Podigni crvenu svetiljku" (1991) koji je na istom festivalu 1991. godine osvojio Srebrnog lava i bio nominovan za nagradu Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja.

Program "Savremene tedencije" i ove godine predstaviće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i njihove autore, koji će nakon projekcija održati radionice.

U sedam festivalskih dana biće prikazana ostvarenja kao što su: "Cvetovi rata" Jimoua, film Bena Zejtlina "Zveri južnih divljina" koji je ove godine osvojio nagradu "Camera d"Or" za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Kanu i Veliku nagradu žirija na filmskom festivalu Sandens.

Na repertoaru su i "I ja, takođe" Alekseja Balabanova, italijanski film "Rijaliti" Matea Garonea, nagrađen Gran prijem na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu i "Araf - negde između" turske režiserke Ješim Ustaoglu. Film "7 dana u Havani" predstaviće palestinski režiser Elija Sulejman, jedan od sedmorice reditelja okupljenih oko ovog projekta.

"Evergrin" selekcija podsetiće goste i posetioce "Kustendorfa" na neka od najvažnijih filmskih ostvarenja prošlih vremena, kao što je ostvarenje Petera Gotara iz 1982. "Vreme je stalo", a Gotar će kao specijalni gost festivala nakon projekcije filma održati predavanje.U okviru ovog programa imaćemo priliku da vidimo filmove jednog od najznačajnijih poljskih autora Kšištofa Kišlovskog "Kinoamater" (1979) i "Kratki film o ubijanju" (1988), kao i višestruko nagrađivano ostvarenje "Ronilačko odelo i leptir" u režiji Džulijana Šnabela na kojem je kao snimatelj radio gost festivala i član žirija Januš Kaminski.

Selekcija "Novi autori" donosi otkriće filmskih kritičara ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala "Ona ne želi da spava sama" mlade meksičke režiserke Natalije Berištajn, zatim film "Nefudbal" mladog ruskog umetnika Konstantina Smirnova i "Jednostavno je" Sonje Karpunine, koja je 2011. pobedila u "Takmičarskom programu" "Kustendorfa".

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti brojnih muzičkih grupa upotpuniće poznatu atmosferu noćnog života "Kustendorfa", a organizatori su najavili nastup grupa: "Debu sur le zank" (Francuska), Dejan Petrović Big Bend (Srbija), trio "Balkanske žice" (Srbija), "Radio zastava" (Italija) i "Če Sudaka" (Španija).

U saradnji sa Filmskim muzejem iz Lođa, u galeriji "Macola" biće predstavljena izložba posvećena sećanju na jednog od najpoznatijih poljskih režisera Kišlovskog (1941-1996), pod nazivom "Kšištof Kišlovski, znaci i sećanja".Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", koji organizuje "Rasta International" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, ugostiće proslavljene autore i glumce, mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.

Osnivač festivala reditelj Emir Kusturica je nedavno najavio dolazak Monike Beluči u Drvengrad, ali za sada nije sigurno da li će slavna glumica zaista i biti gost šestog izdanja "Kustendorfa".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track