Veštac za violinom: Kusta najveći na svetu
Foto: Beta, Nemanja Radulovic

Kustendorf

Veštac za violinom: Kusta najveći na svetu

Stars -
Nemanja Radulović će sa grupom "Đavolji trileri" večeras će svirati na otvaranju Šestog međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf

BEOGRAD - Nišlija iz Pariza, virtuozni violinista Nemanja Radulović sviraće večeras na otvaranju Šestog međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf.Radulović je uprkos jakog nevremena i nekoliko odlaganja poletanja sa aerodroma u Parizu stigao juče u Kolarčevu zadužbinu na zakazan susret sa novinarima a potom odmah produžio na Mokru Goru.

Radulović je rekao da će večeras svirati sa grupom francuskih muzičara s kojima je već bio u Beogradu "Đavolji trileri". Preći će put kroz istoriju muzike, sviraće raznu klasičnu muziku, od barokne, klasične, romantičarske i muzike savremenih kompozitora, francusku šansonu i razne aranžmane, posebno našeg kompozitora Aleksandra Sedlara sa kojima rado sarađuje.

"Biće to lep džem sešn (jam session) koji ćemo ponoviti i u Nišu, sviraćemo u diskoteci za mlade ljude i tome se jako radujem", kazao je popularni violinista za koga je važno da na koncerte klasične muzike dolaze mladi ljudi, publika "za sutra" za koju on svira na svim mogućim mestima, u metrou, podrumima, diskotekama, plažama, najprestižnijim koncertnim salama.

Sa "Đavoljim trilerom" je već nekoliko puta svirao u Srbiji, do delirijuma doveo publiku u Kolarčevoj zadužbini koja je skandiranjem ispratila njegova dva koncerta pred prepunom salom.

Muzičar koji svira iz dubine duše, sa emocijama i osobenom energijom koga u Francuskoj, zemlji u koju se preselio sa porodicom 1999. godine od milja zovu "veštac na violini", prvi put će biti gost slavnog kolege Emira Kusturice koga smatra jednim od najvećih umetnika u svetu.

Nakon nastupa na Kustendorfu Radulović će nastupiti 18. januara u niškom klubu "Vavilon" pred mladim ljudima, u opuštenoj atmosferi jer voli blizinu ljudi kojima svira, da ih gleda u oči, to nije isto kao kada svira u velikim koncertnim salama.

"Osetim bliskost sa publikom po aplauzima, to jeste razmena energije, ali sviranje u malom prostoru, neposrednije je", kaže violinista koji je nastupao sa najboljim orkestrima u Evropi, Aziji i Americi, za koga je umetnost jako bitna, pogotovo u vreme finansijske krize.

"Kroz umetnost sve mnogo lakše prođe, umetnike uvek zamišljam kao dobre ljude koji žele da promene nešto, da bude još lepše na ovom svetu", ispričao je Radulović kome su svi koncerti važni.

Ono što izdvaja kao posebno je Kolarčeva zadužbina, sala pred kojom uvek ima tremu. Kada je čuo za finansijske probleme sa kojima se suočava Zadužbina od kako je grad Beograd odlučio da više ne finansira grejanje i rasvetu i ostale metarijalne rashode koje je ranije pokrivao, Radulović se odrekao svog honorara u korist Kolarčeve zadužbine.

On i Suzana Manof sviraće 4. februara za Dan Velike dvorane Kolarčeve zadužbine a karte su planule za samo par sati 8. januara kada su puštene u prodaju.

Za razliku od prošlogodišnjeg koncerta kada je svirao popularniji program ove godine Radulović će svoju vernu publiku obradovati čistom klasikom, delima Čajkovskog, Baha, Šumana, Mocarta, Franka i Ravela.

Nasmejan, prepun pozitivne energije, sa crnim cilindrom čarobnjaka na glavi i široki osmeh, pred vratima velike dvorane Kolarca ispričao je da pre nego što izađe na ovu scenu, uvek je uzbuđen jer je ona za njega posebna.Posle nezaboravna dva koncerta za Dan Dvorane Kolarčeve zadužbine prošlog februara, Zadužbina je odlučila da Radulović ubuduće svira svakog 4. februara.

Pored nastupa na Kustendorfu, Nišu i Kolarcu, Radulović će mladim muzičarima, studentima Fakulteta muzičke umetnosti održati majstorsku radionicu kao što svakog oktobra drži studentima Pariskog konzervatorijuma.Za njega je uvek bila najvažnija podrška porodice i profesora koji su mu dali slobodu da se formira kao ličnost i umetnik, to je ono želi da prenese mladim muzičarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track