Sulejman: Pijem dunjevaču od sabajle
Foto: Tanjug

Kustendorf

Sulejman: Pijem dunjevaču od sabajle

Stars -
Palestinski režiser ispričao je studentima okupljenim na radionici da će tužiti festival jer svako jutro pije rakiju

MOKRA GORA - Palestinski režiser Elija Sulejman, autor jedne od sedam priča u omnibusu "Sedam dana u Havani", održao je radionicu za studente u okviru šestog festivala "Kustendorf".Sulejman je nasmejao okupljene studente, ispričavši kako svake noći leže u pet sati pred zoru i pije dunjevaču, pa će tužiti festival zbog narušavanja zdravlja i primetio kako pre 10 godina verovatno ne bi mogao da sedi pred mladima i govori o svom iskustvu.

"Osećam ovo kao nežan trenutak, da dođem i delim svoje iskustvo sa mnogo mlađom generacijom. To je postalo za mene dodatna aktivnost uz snimanje filma. Sada imam potrebu da govorim, da mladima prenesem svoje iskustvo i možda ukažem na prepreke koje treba izbegavati", rekao je Sulejman.

On je otkrio mladim autorima da je humor, čiji je osnovni element privremenost, teško konstruisati u filmu i da mu to predstavlja veći izazov nego gradnja narativa.

"Humor nije strategija. Ili vam je smešno ili ne. Odrastao sam u duhovitoj porodici i odatle potiče i humor u mojim filmovima. Humor je teško konstruisati u filmu, to je za mene najveći izazov. Vidite nešto smešno, ali tu treba dostići estetski nivo", objasnio je Sulejman.

Naslov filmu daje u trenutku kada shvati o čemu je to putovanje. "Ne znam kuda će film krenuti i kako će se odvijati, znam da ću krenuti na putovanje i prepustiti se kosmosu", rekao je reditelj i dodao da scenario "ne uzima kao Bibliju".

"Scenario je prošlost, a ja želim da film snimam na osnovu inspiracije na setu. Ako počnete da posmatrate scenario kao Bibliju, imate utisak kao da ste to isto već radili".

Odgovarajući na pitanja, Sulejman je istakao da nikad film ne počinje da snima sa nekom misijom već iz želje da prenese lepe momente i omogući publici da uživa. "Ako mi neko kaže da je posle gledanja mog filma sa dragim osobama otišao na suši, to je meni kompliment. Znači da ih je moj film podstakao da uživaju i u hrani”, ispričao je Sulejman.

"Fascinantno je u filmu što na različitim mestima u svetu ljudi osećaju iste te trenutke. To mi daje nadu i osećam se manje usamljenim", rekao je reditelj i poručio da treba deliti lepe trenutke, umesto razmišljati o razaranjima i patnji.

Reditelj i osnivač "Kustendorfa" Emir Kusturica, koji igra jednu od uloga u omnibusu, ocenio je da je u ostvarenju "Sedam dana u Havani" jedino dobar Sulejmanov film. On je ukazao na drugačiji i jedinstven Sulejmanov filmski jezik, primetivši da je svaki film u omnibusu napravljen spontano, a film to nije, već "skriveni raspored koji reditelj želi da pokaže publici".

"Ako hoćete da napravite razliku između spontanosti, koja ja karakteristika televizije, i skrivenog rasporeda arhitekture filma, gledajte filmove Elije Sulejmana", poručio je Kusturica mladim autorima.

http://www.youtube.com/watch?v=mk8M5wIgqE8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track