Bosić: Kusturice, nisi uložio ništa!  Kusta: Bosiću sve je čisto!

Srpska demokratska stranka optužuje

Bosić: Kusturice, nisi uložio ništa! Kusta: Bosiću sve je čisto!

Stars -
SDS navodi da je do sada u izgradnju Andrićgrada uloženo blizu 16 miliona maraka, a najviše sredstava je izdovjeno iz budžeta RS, opštine Višegrad i Elektropirvrede RS

Provera.Srpska demokratska stranka Mladena Bosića saopštenjem je odgovorila na tvrdnju Emira Kusturice u jučerašnjem Kuriru da lokalni SDS u Višegradu pokušava da mu otme Andrićgrad. Oni navode da su iznenađeni „nervoznom reakcijom i uvredama proslavljenog filmskog režisera i napadima na tu stranku i rukovodstvo Opštine“. Ističu da je Kusturica dao veliki doprinos srpskoj kulturi, da podržavaju izgradnju Andrićgrada, ali da traže da bude transparentan utrošak tih sredstava i da se razjasni vlasnička struktura:- Do sada, prema Vladinim podacima, u izgradnju Andrićgrada u Višegradu uloženo je blizu 16 miliona maraka, a najviše sredstava izdvojeno je iz budžeta Republike Srpske, Opštine, kao i od „Elektroprivrede RS“. Kusturica, koji je većinski vlasnik kapitala u Andrićgradu, do sada nije ulagao sredstva, nego traži donatore u Rusiji za oko osam miliona KM, a preduzeće „Lotika“ Emira Kusturice traži kredit u istom iznosu. U informaciji Ministarstva trgovine i turizma RS precizira se da je do oktobra 2012. godine u Andrićgrad uloženo tačno 15.918.516,94 KM, uključujući sve troškove, dok je vrednost glavnog projekta procenjena na 35.000.000 KM. Osim sredstava poreskih obveznika Republike Srpske, za taj grad od kamena u Višegradu i Vlada Republike Srbije donirala je iznos od dva miliona KM. SDS traži da bude transparentan proces trošenja sredstava građana koji finansiraju i otplaćuju kredite podignute za realizaciju tog projekta, koji je od velike kulturne važnosti.SDS naglašava da je Kusturica bio aktivan na proteklim lokalnim izborima u promociji Milorada Dodika i SNSD i da je tako postao učesnik na političkoj sceni u RS.Na saopštenje SDS odgovorio je proslavljeni srpski reditelj.

- Što se tiče podataka koje je izneo Bosić, sve je tako. On nagomilavanjem činjenica i istinama koje izgovara samo potvrđuje da je sve transparentno. Sada je red na mene da trošim svoje pare. Ne vidim šta je sporno, izuzev njegove političke borbe da ruši Milorada Dodika. Finansijska konstrukcija počiva na ugovoru o osnivanju firme „Andrićgrad“. U posao je ušlo moje preduzeće iz Srbije sa 51 posto i Opština i Vlada RS sa po 24,5 odsto, kao u svim pravnim državama. U prvoj fazi najviše novca je izdvojila Vlada, a ja sam dao polovinu sredstva od onoga koliko je izdvojila Opština. Sada je na redu druga faza, u kojoj ću ja za izgradnju izdvojiti 10 miliona maraka preko kredita. Taj novac je pokriće za narednu godinu, a ostatak novca do 32 miliona nabavićemo u narednom periodu od ruskih donacija. Rekonstrukcija JDP u Beogradu koštala je toliko novca, a ja ću izgraditi čitav jedan grad s pozorišnom dvoranom za iste pare. Oni su sve papire dobili na uvid i potpisali, i šta sad hoće? - pita se Kusturica.

Andrićev spomenik ispred zgrade opštine Višegrad u Andrićgradu
Andrićev spomenik ispred zgrade opštine Višegrad u Andrićgradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track