DIŽE PARNICU: Kusta odvaja Andrićgrad od Višegrada

DIŽE PARNICU: Kusta odvaja Andrićgrad od Višegrada

Stars -
Proslavljeni reditelj poručio je da će toj opštini biti dato sve ono što joj pripada po pravu i po utrošenom novcu

BANJALUKA - Proslavljeni reditelj i tvorac Andrićgrada Emir Kusturica odgovorio je narodnom poslaniku u parlamentu RS Miroslavu Kojiću i najavio da će biti pokrenut parnični postupak za odvajanje opštine Višegrad iz projekta Andrićgrada, kao i da će toj opštini biti dato sve ono što joj pripada po pravu i po utrošenom novcu."Time završavam svaku priču o Andrićgradu i (poslaniku SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske) Miroslavu Kojiću dok se Andrićgrad ne završi, posebno zato što taj čovek koristi mesto gde ne može biti krivično gonjen, a to je pozornica skupštine u kojoj i unutar koje može da izgovori šta hoće, pa i to da udvostruči davanja vlade i opštine u Andrićgrad", rekao je Kusturica.

Kojić je u Narodnoj skupštini Srpske rekao da treba jasno definisati koliko je sredstava za projekat Andrićgrad dato iz budžeta Republike i višegradske opštine, a koliko je dao Kusturica, koji u zajedničkom preduzeću ima većinski kapital.

Koristiti skupštinsku govornicu, kaže Kusturica, gde možeš da izgovoriš svaku laž i da ne budeš kažnjen, a ne govoriti o tome u novinama - zapravo je stil tog čoveka.

"Ali, da bi završili celu priču, stvar izgleda ovako - do sada je država Republika Srpska zajedno sa opštinom, kroz grantove i razna čuda, uplatila 11.700.000 KM, od kojih je napravljeno negde oko 13.500 kvadrata Andrićgrada, od čega 11.900 u takoreći finoj gradnji. Od toga je opština uplatila 4.700.000, i to ne njegova, nego opština u vreme vlasti SNSD-a. Ta opština, koja je donosila odluke zajedno sa SDS-om, nažalost je izvan PDV-a pa smo mi primivši 5.700.000 u stvari primili 4.700.000, jer nam se nije vratio taj nesretni PDV, koji je tu ključan i koji će biti vrlo važan do kraja izgradnje Andrićgrada", precizirao je Kusturica.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Kojić rekao je danas, tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, da treba jasno definisati koliko je sredstava za projekat Andrićgrad dato iz budžeta Republike Srpske i višegradske opštine, a koliko je dao režiser Emir Kusturica, koji u zajedničkom preduzeću ima većinski kapital.

Kusturica je naveo da se u ugovoru između opštine i Andrićgrada navodi da se Andrićgrad bavi pozorištem, jer je skupo njegovo održavanje."Verovanje je bilo da je bolje da iz tih prihoda mi obnovimo zgradu pozorišta nego oni. Ali, kako to njima ne odgovara, mi ćemo, nakon što revizorska strana grupa dođe i proceni vrednost pozorišta i gradske kuće, u koju je trebalo da se useli lokalna vlast, pokrenuti parnicu da se opština Višegrad izdvoji iz Andrićgrada i da joj damo ono što joj pripada po pravu i po utrošenom novcu", istakao je Kusturica.

On je naglasio da je sve što govori o Andrićgradu pravno regulisano osnivačkim aktom."Jednog dana, a možda nikad taj čovjek (Kojić) će shvatiti o čemu se tu radilo. Ali, dno je dno i kada na površinu izađe. On se ponaša kao da je osvojio neki šampionat ili postao predsednik UN, a ne stanovnik one uboge kopnine koju Andrić fantastično opisuje u nekoliko priča, nekoliko eseja, ne one čamotinje i one nevolje koju smo pokušali i pokušavamo da izvedemo na svetsku pozornicu pošto je u njoj rastao jedan od najvećih umetnika na svetu", rekao je Kusturica.On je poručio da "Andrićgrad ide dalje, Andrićgrad se gradi i Andrićgrad će biti završen".

"Uzet je novi kredit i Andrićgrad će biti završen, jer je on veći i od mene, i od (predsjednika Republike Srpske Milorada) Dodika, i od (predsednika SDS-a Mladena) Bosića i od Kojića i od raznih "mrmonjića" koji pružaju otpor", poručio je Kusturica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja