Goran Bregović: Otac mi je bio alkoholičar

Otvorio dušu

Goran Bregović: Otac mi je bio alkoholičar

Stars -
Moji roditelji su se razveli zbog pića. Tako je propala jedna ogromna ljubav

Otvoreno o svemu.Goran Bregović otkrio je malo poznate detalje iz svog privatnog života u intervjuu koji je dao za nedeljnik Vreme.

On je pričao o razvodu roditelja, da mu je otac bio alkoholičar i još mnogo toga zanimljivog.- Moj otac je, na nesreću, bio alkoholičar, zbog toga se razveo od mame. Tako je propala jedna ogromna ljubav. Imao sam deset godina, moj mlađi brat pet. Što sam stariji, čini mi se da sve više ličim na oca. Kad se penzionisao, vratio se u svoje selo, u Zagorje, Sveti Petar Čvrstec. Prvih pet ili šest godina nije hteo da uvede struju u kuću. Ni vodu. Kad dođete kod njega, morate da razgovarate - nema televizora. U tom selu je bio jedini koji je otišao u partizane, ostali su bili u domobranima. Moja mama ga je uvek zafrkavala kako je u partizane otišao jer su tamo bile bolje ribe - rekao je Brega i dodao da je njegovom ocu seoski pop predložio da bude sahranjen u selu kad umre.- Seoski pop ga je u šali nagovarao da ne ide iz sela, da ostane i kod njih umre, jer na groblju nisu imali nijednog partizana. Kad razmišljam o ocu, voleo bih da umrem kao i on. Otišao je srećan, lako. I ispunio je želju seoskog popa. U tom svom selu - rekao je muzičar u svojoj ispovesti.On je ispričao kako je njegova majka umalo završila u Jasenovcu.- Kad je počeo Drugi svetski rat, moj deda je otišao u partizane, a moju babu, dva ujaka, tetku i mamu odveli su u Jasenovac. Na vratima logora su razmenjeni za neke zarobljene Nemce. Onda su stigli u Srbiju i moja baba je ceo rat izdržavala decu tako što je švercovala duvan iz Hercegovine. Iskakala je iz voza pre nego što bi ušla u železničku stanicu Beograd - završio je Brega.

Bio sam na probi svoje sahrane- Kad sam pre nekoliko godina pao s višnje i povredio kičmu, na neki način bilo je i lepo. Toliko je prijatelja došlo u bolnicu da me poseti. Sarajlije koje se nisu videle godinama videle su se kod mene u Urgentnom. Prijatelji vlasnici kafana su slali čorbe, ko je pekao kolače, slao je i meni. Čak su Karađorđevići poslali korpu voća. Jedino se nije javio ministar za kulturu Srbije. Ili bilo koji ministar kulture iz bivše Jugoslavije. Za razliku od njih, francuska ministarka je poslala telegram. I bilo je fino - kao da prisustvujete generalnoj probi vlastite sahrane. Imate slomljenu kičmu, ležite, ne pomerate se, a svi prijatelji tu. Nekako dirljivo, je l’? - rekao je Brega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track