DOMAĆIN: Kusta proslavio Vidovdan

Na obali Drine obeležen veliki praznik

DOMAĆIN: Kusta proslavio Vidovdan

Stars -
U Andrićgradu juče služena liturgija u crkvi replici Visokih Dečana i otvoren Andrićev institut. Gosti Emira Kusturice bili Matija Bećković i Dodik

Kusta, Matija i Dodik zajedno su juče na Drini slavili Vidovdan.I to kraj Visokih Dečana! U slavu velikog praznika, juče je u crkvi replici čuvenog zdanja na Kosovu, sazidanoj u Andrićgradu za nepunih 70 dana, služena liturgija, svetinja je osveštana i otvoren je Andrićev institut.- Andrićev institut trebalo bi da liči na Geteov, s tim što Gete nema svoj grad, a Andrić ga već ima - rekao je Kusta predstavljajući Institut gostima i dodao da mu je žarka želja da bude direktor te institucije. Pesnik Matija Bećković dugo je obilazio crkvu na kraju Andrićgrada. Osmeh mu nije silazio s lica.- Stala Drina da se podigne crkva. Ovo mesto kao da je čekalo crkvu vekovima i vekovima, i na kraju je dočekalo... Ima stara legenda u Srba, koja govori o tome da su crkve letele s planine na planinu, iz mesta u mesto. Ova ovde sletela je pored slavne ćuprije, u grad velikog pisca koji je sve opisivao pre nego što se dogodilo. A oni koji sad dođu u ovaj grad, misliće da je on ovde odvajkada - kazao je Bećković za Kurir, naglasivši da mu je jučerašnji dan „pravi Vidovdan na pravom mestu“.Kustin gost u Višegradu bio je i predsednik Srpske Milorad Dodik, a slavni reditelj rekao je da je ovaj Vidovdan tek prolazna stanica za Vidovdan 2014, kad će Andrićgrad biti završen.- Mnogi sada pokušavaju da naš prst, srpski, stave na obarač koji je pokrenuo Prvi svetski rat, a dobro je znano da je taj rat spreman s druge strane. Naše je da tu istinu branimo - rekao je Kusturica.(Z. Š.)

Srećan...Matija Bećković
Srećan...Matija Bećković

Kusta tegli, Nole gleda!Na zidu zgrade bioskopa, u glavnoj ulici Andrićgrada, osvanuo je impozantan mozaik, autorke Bisenije Tereščenko.- Čitava gradnja Andrićgrada, kao uostalom i sve kod nas, obeležena je rečenicom - povuci, potegni! Zato su na ovom mozaiku Kusturica i Dodik, kao glavni graditelji, i predstavljeni kako tegle konop - objašnjava vodič posetiocima Andrićgrada.Na mozaiku je i teniser Novak Đoković, koji posmatra sa strane, a u pozadini je ovekovečen i Branko Ćopić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track