EPS POTPISAO UGOVORE O PREUZIMANJU ENERGIJE IZ DVE SOLARNE ELEKTRANE: Sve veći udeo zelene energije
Foto: Danilo Mijatović

EPS POTPISAO UGOVORE O PREUZIMANJU ENERGIJE IZ DVE SOLARNE ELEKTRANE: Sve veći udeo zelene energije

InfoBiz -

Akcionarsko društvo 'Elektroprivreda Srbije' i kompanije 'B2 Nova Sun' i 'B2 Sunspot' potpisali su ugovore o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti u probnom radu i trajnom radu na 15 godina za dve solarne elektrane 'B2 Nova Sun', snage 9,99 megavata u Novoj Crnji i 'B2 Sunspot', snage 7 megavata, u Kikindi. To su prve solarne elektrane sa kojima EPS potpisuje ove ugovore na osnovu aukcija koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

- Cena otkupa i balansiranja je određena na tržišnim principima, a ova energija daće dodatnu sigurnost za rad našeg elektroenergetskog sistema i snabdevanja građana i privrede i biće dovoljna za snabdevanje oko 10.000 domaćinstava – rekao je David Žarković, izvršni direktor za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljem u EPS AD.

– 'Elektroprivreda Srbije' je siguran partner za sve kompanije koje su se opredelile da kroz aukcije za tržišne premije povećaju udeo energije iz obnovljivih izvora u energetskom miksu Srbije. Sa investitorima koji su učestovali na aukcijama i drugim nezavisnim proizvođačima u Srbiji već sada imamo više od jednog gigavata instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora i to čini više od 10 odsto proizvodnih kapaciteta u Srbiji. Sa nešto više od 30 odsto proizvodnje EPS iz hidro sektora, već se ubrzano približavamo proizvodnji od 50 odsto iz OIE.

EPS, B2 Nova Sun, B2 Sunspot
foto: Danilo Mijatović

Miloš Kostić, direktor kompanija 'B2 Nova Sun' i 'B2 Sunspot', istakao je da obe elektrane imaju dobijene građevinske dozvole i potpisane ugovore za izgradnju po principu 'ključ u ruke', sa kompanijom MT-KOMEX, a za obe elektrane je kupljena sva potrebna oprema i radovi su u toku.

- Obe elektrane biće spremne za testiranje u maju – rekao je Kostić.

- Ukupna godišnja proizvodnja ove dve solarne elektrane biće 25.000 megavat-sati. Na ovaj način nastavljamo investiciona ulaganja, jer smo prošle godine pustili u rad solanu elektranu 'Delasol' u Lapovu, snage oko 10 megavata. Ovo je prirodan sled da naša kompanija kao domaći investitor poveća udeo obnovljivih izvora u energetskom sektoru Srbije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:02

EPS PRODUŽIO ROK ZA PLAĆANJE RAČUNA, ostvarite popust do OVOG datuma! Spanić: Odluka donesena jer su građani redovne platiše!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja