USPEH: Grci traže ajvar i srpski nameštaj
Foto: Shutterstock

Leskovčani na sajmu

USPEH: Grci traže ajvar i srpski nameštaj

InfoBiz -
Preporuka Treba da nam nudite ajvar. Najbolji je na svetu, posebno kad je iz Leskovca, kaže Angelos Caculis iz Privredne komore regije Kavala

KAVALA - Šansa za jug Srbije.Grčki privrednici i kupci na međunarodnom sajmu Ekspo 2013, koji je se održava od 27. septembra do 2. oktobra u grčkom gradu Kavali, najviše su zainteresovani za uvoz srpskog nameštaja i leskovačkog ajvara.Uvoz hraneNa štandu Regionalne privredne komore Leskovac, gde su prvi put zajedno nastupila mala i srednja preduzeća iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga i s područja Kraljeva, posetioci sajma su mogli da probaju i kupe ajvar, konditorske proizvode, rakije i vina i da dobiju kataloge proizvođača nameštaja sa juga Srbije.Predsednik Privredne komore regije Kavala Angelos Caculis izjavio je Tanjugu da je uveren da bi Grci kupovali mnoge srpske proizvode. On ističe da srpski proizvođači treba da ponude grčkom tržištu prehrambene proizvode, jer tokom turističke sezone ta zemlja uvozi velike količine hrane.- Treba da nam nudite ajvar. To je najbolji ajvar na svetu, posebno kad je iz Leskovca. Imamo ga i mi, ali nije tako dobar jer nemamo takve paprike. Grci bi kupovali vaš ajvar jer je to poznat proizvod i kod nas - kaže Caculis.Na sajmu Ekspo 2013 proizvode je izložilo 150 preduzeća iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Turske, Srbije, Grčke i Kipra. Regionalna privredna komora Leskovac već šestu godinu učestvuje na toj manifestaciji, a lokalne vlasti Kavale obezbeđuju besplatni izložbeni prostor za naše privrednike.UgovorOvom prilikom gradonačelnik Kavale Konstantinos Simitis i zamenik gradonačelnika Leskovca Dragan Jovanović potpisali su ugovor o saradnji dva grada.Simitis kaže da zna da auto-put nedaleko od Leskovca gradi grčka firma „Terna“ i očekuje da tim putem na jug Srbije dođu i investitori.

Zelena zona u LeskovcuZamenik gradonačelnika Leskovca Jovanović smatra da će ugovor doprineti da u budućoj leskovačkoj Zelenoj zoni grčke firme otvore pogone.- Moramo krenuti sa Zelenom zonom veoma ozbiljno, ali to je najbolje što imamo. Nakon toga sigurno ćemo planirati i da radimo nešto na obali Egejskog mora, kao što je radila Jagodina, a sve u interesu boljeg života naših građana - kaže Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track