NA PRODAJU: Kombinat aluminijuma Podgorica za 52,5 miliona evra
Foto: Vijesti.me

Raspisan oglas

NA PRODAJU: Kombinat aluminijuma Podgorica za 52,5 miliona evra

InfoBiz -
Za preuzimanje proizvodnje KAP bez nasleđenih dugova, ranije su interesovanje pokazali investitori Nemačke i Turske, ali zasad nema konkretnih ponuda

PODGORICA - Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Veselin Perišić izjavio je danas da je raspisan oglas za prodaju imovine te fabrike za 52,5 miliona evra.

Za preuzimanje proizvodnje KAP-a bez nasleđenih dugova, ranije su interesovanje pokazali investitori Nemačke i Turske, ali za sada nema konkretnih ponuda.

Stečaj u KAP je uveden 8. jula, čime je dotadašnja ruska strana izgubila pravo upravljanja fabrikom, ali su aktivirane sve državne garancije za kredite KAP-a u iznosu od preko 230 miliona evra, koje su pale na teret budžeta Crne Gore.

Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a, čije je nastavljena agonije te nekada najveće crnogorske fabrike.

Skupština Crne Gore usvojila je krajem novembra Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, kojima je definisano da parlament ima konačnu reč u prodaji KAP-a, ali je predsednik države Filip Vujanović taj zakonski akt vratio na ponovno odlučivanje.

Potraživanja poverioca KAP-a iznose preko 360 miliona evra, a glavni poverioci su Vlada Crne Gore i ruske kompanije CEAC i En plus grupa, čiji je vlasnik Oleg Deripaska. CEAC je, u međuvremenu, tužio Vladu Crne Gore zbog dešavanja u KAP-u, tražeći odštetu od 100 miliona evra, a tužbu tešku 93 miliona evra najavila je i En plus grupa, zbog, kako je navedeno, neispunjenih obećanja i izgubljenog profita kompanije u poslu sa KAP-om.

Vlada Crne Gore saopštila je da su obe tužbe neosnovane, navodeći da je u čitavom poslu oštećena crnogorska, a ne ruska strana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track