INVESTICIJA: Inđija kao buduća Silicijumska dolina

Gradi se najveći IT park u našem regionu

INVESTICIJA: Inđija kao buduća Silicijumska dolina

InfoBiz -
Potreban nam je veliki prostor po održivoj ceni da bismo privukli IT lidere, kaže Indijac Džitu Virvani, predsednik „Embasi grupe“

BEOGRAD - Budući tehnološki lider.Dolazak svetskih lidera iz oblasti informatičko-komunikacijskih tehnologija (ICT) u Srbiju očekuje se već sledeće godine, a glavni „krivac“ je indijska kompanija „Embasi grupa“, koja u Inđiji gradi najveći IT park u regionu! On će se prostirati na 220 hektara zemlje, na kojoj je već izgrađena zgrada od 10.000 kvadratnih metara, a prva faza projekta koštala je 15 miliona evra.Perspektivno tržišteDžitu Virvani, predsednik „Embasi grupe“, kaže za Kurir da je IT tržište Srbije jedno od najvećih i najbrže rastućih u regionu.- Inđija je odlična lokacija. Časopis Fajnenšel tajms ju je 2008. godine uvrstio na listu 25 najboljih evropskih destinacija za strana ulaganja. Našem „Embasi tehzons IT parku“ u Inđiji potrebni su veliki prostor i prateća infrastruktura po održivoj ekonomskoj ceni da bismo uspeli da privučemo IT lidere. Važno je i to što je park strateški pozicioniran tako da ima pristup blizu 3,5 miliona ljudi i dobro je povezan putnom i železničkom mrežom - navodi on i naglašava da je Srbija isplativa i pouzdana alternativa onim tržištima koja su već uspostavljena.Intelektualni kapitalSvoj stav on obrazlaže činjenicom da imamo izuzetnu bazu intelektualnog kapitala, povoljne troškove rada, visokoobrazovanu i tehnički kvalifikovanu radnu snagu, koja odlično poznaje engleski jezik i već razvijenu telekomunikacionu infrastrukturu.- Zbog toga su mnoge međunarodne kompanije rešile da svoje poslovanje prenesu ovde. Nadamo se da će naš IT park u Inđiji postati centar izuzetnosti i učenja, doprineti otvaranju novih radnih mesta i unapređivanju nivoa IT industrije kao i glavna pokretačka snaga za izvoz IT industrije iz Srbije - rekao je Virvani i naglasio da se zbog svega toga Inđija može proglasiti budućom Silicijumskom dolinom, a Srbija bezbedna destinacija u kojoj strane investicije mogu da rastu.

Zadovoljan... Džitu Virvani
Zadovoljan... Džitu Virvani

InfrastrukturaŠTA SADRŽI „PAMETNA ZGRADA“Džitu Virvani kaže da se „pametna zgrada“ sastoji od šest blokova s najsavremenijom infrastrukturom.- Imamo brzi internet, hosting, sisteme za održavanje kontinuiteta poslovanja i upravljanje procesima u slučaju prirodnih katastrofa, a procesiranje i čuvanje podataka obavlja se na jednom mestu. Planiramo da izgradimo i prostor za slobodno vreme, data centar park, napredni centar za proizvodnju poluprovodnika (FAB) / solarnih panela / električnih vozila i centar za projektovanje i proizvodnju najboljih avionskih komponenti, za kojima postoji potreba na globalnom tržištu - rekao je Džitu Virvani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track