Mihajlovićeva: EPS postaje AD, a građani dobijaju besplatne akcije
Foto: Marina Lopičić

U prvom kvartalu 2014. godine

Mihajlovićeva: EPS postaje AD, a građani dobijaju besplatne akcije

InfoBiz -
EPS je kompanija koja može da ima odličnu vrednost akcija, to je jedna zaokružena celina i preduzeće koje ima izbalansiran odnos hidro i termo kapaciteta za prodizvodnju i regionalno je dobro postavljeno, ocenila je ministarka energetike

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije će sigurno postati akcionarsko društvo u prvom kvartalu 2014, što će omogućiti da građani dobiju besplatne akcije tog preduzeća, izjavila je ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je kazala da će se prelaskom EPS-a u akcionarsko društvo u državnom vlasništvu steći uslovi da se odredi kolika će biti vrednost akcije i po koliko će besplatnih akcija dobiti građani i sadašnji i bivši radnici preduzeća.

"EPS je kompanija koja može da ima odličnu vrednost akcija, to je jedna zaokružena celina i preduzeće koje ima izbalansiran odnos hidro i termo kapaciteta za prodizvodnju i regionalno je dobro postavljeno", ocenila je ministarka.

Ona je navela i da je u poređenju s drugim javnim preduzećima EPS odmakao u reformama, ali da, po njenom mišljenju, mora da bude efikasniji. Prema njenim rečima, formirano je preduzeće EPS snabdevanje, što je prvi korak u organizacionom reformisanju i urađeno je dosta na finansijskom reformisanju tako da više ne može da se govori o EPS-u kao o preduzeću u "neverovatnom minusu".

"Vrlo je moguće da će EPS 2013. godinu završiti pozitivno i to ne samo knjigovodstveno, već zato što je uradio finansijsko reformisanje", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da ono što nedostaje EPS-u jeste ulaganje u proizvodnju, pre svega u distributivnu mrežu, jer skoro da postoje različiti naponski nivoi u zemlji zato što nije izgrađena distributivna mreža.

"Potrebna su ulaganja, ali EPS je jedan od sistema koji u budućnosti može da donese korist Srbiji, odnosno akcionarima", kazala je Mihajlovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja